Obilježena 22. godišnjica pogibije visočkog heroja Teufika Tufe Buze i suboraca

Obilježavanje 22. godišnjice pogibije ratnog heroja i komandanta Teufika Tufe Buze (16.6.1992.), započelo je okupljanjem i odavanjem počasti na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko.

Polaganjem cvijeća i prigodnim programom ispred kasarne “Teufik Tufo Buza“ prisutni prijatelji, suborci, članovi porodice odali su počast visočkom heroju.

Predstavnici Općine, članovi boračkih udruženja, suborci i ostali građani općine Visoko, u sklopu obilježavanja godišnjice, obišli su i Spomen obilježje na mjestu pogibije Teufika Tufe Buze i Amira Barjaktarevića u mjestu Vrela – Krčevine kao i Spomen obilježje Safetu Subaši na mjestu pogibije u mjesnoj zajednici Kralupi – Čifluk gdje su delegacije položile cvijeće, odali počast ratnim herojima te su prisutnim održani i časovi historije.

Komandir Teufik Tufo Buza, Amir Barjaktarević i Safet Subaša  poginuli su 16.06.1992. godine.

Teufik Tufo Buza – Visočki heroj i legenda

Teufik Tufo Buza (13.5.1950. – 16.6.1992.) rođen je u Malim Trnovcima. Bio je nastanjen u Poriječanima. Po zanimanju policajac – komandir jedinice za specijalne namjene Državne bezbjednosti SFRJ u Beogradu. Pripadnik SJB Visoko od 10.4.1992. godine. Poginuo 16.6.1992. g. u rejonu Krčevine, kota 679 (iznad Čekrčića) Visoko. Posthumno proizveden u čin pukovnika i odlikovan ratnim priznanjima „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“.

Iza njega ostali supruga Zibija, kćerke Indira i Saudina i sin Nijaz.

Naziv “Tufina četa” dobija nakon pogibije prvog komandira Teufika Tufe Buze.

DSC 0096

Press Općine Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close