Obilježena 22. godišnjica pogibije branitelja Ahatovića: Svirepa ubistva ostala nekažnjena

Udruženje RVI općine Novi Grad jučer je obilježilo 22. godišnjicu pogibije 48 šehida Ahatovića koji su svirepo ubijeni u autobusu u mjestu Sokoline u Ilijašu i 18 šehida boraca Armije RBiH koji su u pokušaju proboja poginuli na brdu Ranovača braneći svoj narod i domovinu.

Delegacije općina Novi Grad i Ilijaš, boračka udruženja, stanovnici Ahatovića, Bojnika i Dobroševića, članovi porodica stradalih i preživjeli borci položili su cvijeće na mjesto masakra i odali počast žrtvama.

Na jučerašnji dan 1992. godine, nakon strašnih tortura koje su prošli u logoru u Rajlovcu, nenaoružani mještani Bojnika, Dobroševića i Ahatovića ušli su u autobus koji ih je trebao odvesti na razmjenu. Međutim, neprijateljski vojnici su ih odveli u mjesto Sokolina, naredili da legnu na pod autobusa, a onda ih zasuli granatama, mecima i bombama. Od 56 zarobljenika, osam ih je preživjelo, jedan je u međuvremenu preminuo, a ostali su živi svjedoci užasnog zločina u Sokolini, za koji još niko nije odgovarao.
Elvir Jahić, jedan od preživjelih, danas stopostotni invalid, došao je na mjesto stradanja da prouči Fatihu ubijenim saborcima i komšijama.

– Zarobljeni smo nakon višednevnih borbi i odvedeni u logor u Rajlovcu. Jedno jutro su nam kazali da idemo na razmjenu, ali su nas prevarili i dovezli u Sokolinu kako bi nas mučki ubili. Agresorski vozač i vojnici su izašli iz autobusa i onda je počela kanonada iz raznog oružja, od granata, bombi, puščanih metaka… Nakon što su prestali, ostala su raskomadana tijela, a oni su otišli sa mjesta zločina. Iako teško ranjen, nekako sam uspio dopuzati do obližnjeg potoka, gdje sam pokušao skratiti sebi muke, ali nisam uspio. Ujutro su me našli mještani i spasili, prisjetio se Jahić, dodajući da je najžalosnije što za ovaj zločin niko nije procesuiran, mada se zna ko je iz logora Rajlovac naredio egzekuciju naših boraca.

U čast ubijenim u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, a autobus u kojem su dovezeni zarobljenici još se nalazi na istom mjestu. Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod ovog spomen-obilježja odata je počast i žrtvama ubijenim u masovnoj grobnici u selu Ravne i položeno cvijeće na spomen-obilježje ispred Osnovne škole Dobroševići.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close