-TopSLIDEBiHPolitika

Obducent Radovan Furtula: David Dragičević zadavljen, držanjem glave pod vodom

Obducent Radovan Furtula poslao potpisanu izjavu roditeljima Davida Dragičevića

Na molbu roditelja ubijenog Davida Dragičevića, Suzane Radanović i Davora Dragičevića, beogradski obducent Dr. Radovan Furtula poslao je potpisanu izjavu kojom jasno navodi da je David Dragičević zadavljen, držanjem glave pod vodom. 

Dr Radova Furtula je bio dio tima druge obdukcije koja je rađena  28. marta 2018. godine. Doktor Ivica Milosavljević je praktično samo prepisao nalaz doktora Karana, a jedina razlika je u vremenu smrti, gdje Milosavljević navodi da je smrt nastupila dva do četiri dana prije prve obdukcije. Time je oborena tvrdnja da se David udavio prilikom pada u potok u jutarnjim časovima 18. marta.  Kao i Karan, Milosavljević je tvrdio da su u Davidovom tijelu pronađeni LSD i marihuana. Davidovi roditelji ubrzo šalju njegovu kosu na analizu u Beč, koja pokazuje da on tokom posljednjih šest mjeseci nije koristio narkotike. U kasnijem postupku Tužilaštva, na Forenzičkom institutu u Zagrebu urađena je analiza koja je potvrdila navode Davidovih roditelja – u njegovom organizmu nije bilo droge.

U izjavi koju je potpisao doktor Radovan Furtula navodi “Navodim samo ključne povrede koje imaju svoj značaj u mehanizmu smrti, kao i neke od onih na leđima pokojnika koje predstavljaju tzv. duboke hematome (krvne podlive) u međurebarnim mišićima, nastale dejstvom pasivne sile na zadnju stranu trupa nasuprot agonalnim pokušajima tijela usmjerenih odozdo, koje je očajnički pokušavalo da se uspravi. Ovako bi otprilike mogla da se opiše suština jednog utopljenja i povrede koje se u ovom slučaju iz teoretskog modela zapravo mogu prepisati u praktični sljed događaja.“ 

Doktor Radovan Furtula ističe kako je ostao sam dužan grupi “Pravda za Davida“ : “Nadam se da sam ovim putem uspio da dovoljno jasnim jezikom dočaram kako svoj stručni, a tako i ljudski stav u vezi sa smrću Davida Dragičevića.”

BUka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close