Obamina antiteroristička bitka: Na kursu rata bespilotnih letjelica

US-predsjednik Obama: To je snaga

Američki predsjednik želi ograničiti američke ratove u sjeni i zatvoriti Guantanamo. Promjena kursa, raduju se jedni. On je suviše blag, kritikuju drugi. Obadvoje je pogrešno, Barack Obama zapravo ostaje vjeran sebi.

By: Sebastian Fischer
Preveo: Ešref Zaimbegović

Pošto predsjednik želi ograničiti upotrebu borbenih bezpilotnih letjelica i dozvoliti da padne nešto svjetla na taj rat u sjeni neki sada pretpostavljaju zaokret u njegovoj antiterorističkoj politici. Drugima služi to pretpostavljeno povlačenje u navodni izolacionizam kao potvrda američke propasti. A opet treći, naprimjer republikanci u Washingtobu govore o kapitulaciji pred prijetnjama al-Qaide.

Zajedničko u svim ovim pretpostavkama je: Nema puno istine u tome.

Barack Obama je prošle sedmice održao bez sumnje istorijski govor koji je naišao na odjek u cijelom svijetu. On sam je govorio o jednoj “novoj fazi” u borbi protiv terorizma. Ali jedna takva faza ne znači niti zaokret niti povlačenje; a takođe ne pravi od Obame mekušca ili slabog predsjednika

 “Ti mrtvi će nas progoniti”

Još uvijek vlada posebno u Njemačkoj – gdje mnogi ljudi njeguju jedan dostojanstveni antiamerikanizam – pogrešno uvjerenje da je Barack Obama spasitelj koga spriječavaju. Tada se govori o Obami kao učenom znalcu ustavnog prava, borcu za građanska prava i – naravno- dobitniku Nobelove nagrade.

I baš taj čovjek je započeo američki rat sa bezpilotnim letjelicama? Djelovao je proteklih godina istovremeno kao sudija i dželat kad su mu njegovi savjetnici u Bijeloj kući ukazali na nove, potencijalne ciljane osobe? Da, to je tačno. Jer ovaj čovjek je prije svega američki predsjednik i upravo u toj funkciji jedan hladni pragmatičar. Njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost Thomas Donilon jednom je rekao: “On je predsjednik koji dobro zna primjeniti silu u korist USA”.

Na tome se sigurno i u “novoj fazi” neće ništa promjeniti. Jer Obama ne zaustavlja rat bezpilotnim letjelicama, on mu samo daje smjernice; umjesto da isprazni logor Guantanamo od danas do sutra on otvara novu etapu u procesu zatvaranja; i još kaže da se svaki rat jednom mora završiti, također i taj protiv al-Qaide – ali on ga ne završava, još ne.

Obamine svađe nisu slabost

Kao opravdane i legalne Obama u svome govoru brani napade bezpilotnih letjelica. On žali za civilima koji su pri tom ubijeni: “Ovi mrtvi će nas progoniti dok smo živi.” Ali on također kaže: “Ja moram ove tragedije uporediti sa alternativama.”Ako ne bi poduzeli ništa protiv terorista stradalo bi još više civila upravo u muslimanskim zemljama. To je tvrda, možda brutalna argumentacija. Ali, kao što je rečeno, Obama je pragmatični predsjednik jedne supersile.

I ne treba se zavaravati: On nikada nije obećao ništa drugo.

Isplati se jedan pogled na onu knjigu koju je tadašnji senator Obama objavio u jesen 2006. : “Odvažnost nadanja”. To je manifest izborne kampanje, knjiga za pridobijanje glasova. Ali ipak u njoj se nalazi, kad pogledamo nazad, začuđujuće jasna izjava: USA ima pravo jednostrano se braniti i upotrijebiti vojsku, piše tamo, da bi isključila “neposredno predstojeću prijetnju našoj sigurnosti” – bilo da se radi o jednoj zemlji, grupi ili pojedincu. A al.Quaida? “Mi možemo i trebamo uvijek kad je to moguće protiv nje vršiti preventivne udare.” I ovo je jedan.

Istovremeno piše Obama tada i o “ borbi za javno mnijenje u muslimanskom svijetu, kod naših saveznika, u USA.” Od početka je odbijao neokonzervativnu liniju o globalnom ratu protiv terora. Upotreba američke vojne sile mora istovremeno ostvariti dvije stvari: “neutralizirati terorističku mrežu i dobiti globalni rat ideja.”

U ovoj kombinaciji je ključ: Napadi bezpilotnim letjelicama na jednoj strani i na drugoj strani pokušaj ograničiti i regulirati ih – to nije suprotnost. To su dvije strane jedne medalje. To jeste komplikovano, dosadašnji rat u sjeni dodatno je smanjio ugled Amerike. To pokušava Obama sada, u drugoj fazi, korigovati kroz više javnosti i otvorenosti i prebacivanje nadležnosti sa CIA na vojsku. On ima tri i pol godine za to, radi se o njegovoj zaostavštini. Linije vodilje koje Obama sada postavi će ga preživjeti.

A da on pritom ostavlja naciju u njenoj podijeljenosti (“Ako je jedna vojna taktika legalna ne znači u svakom slučaju da je zbog toga i mudra i moralna”) ne treba se zamjeniti sa slabošću.

To je snaga.

spiegel.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close