O.S. iz Zenice lišen slobode zbog sumnje proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga

Operativnim radom na terenu, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su došli do saznanja o kriminalnim aktivnostima lica O.S. iz Zenice, tačnije do saznanja da se isto bavi neovlaštenom prodajom opojne droge, nakon čega se pristupilo opsežnim kriminalističkim provjerama, o čemu je odmah upoznato i Kantonalno tužilaštvo Zenica, po čijim nalozima se postupalo u naznačenim aktivnostima.

U cilju dokumentovanja krivičnog djela i procesuiranja istog, uz saglasnost nadležnog tužioca, od strane policijskih službenika Policijske uprave I dostavljen je zahtjev sudiji za prethodni postupak Općinskog suda u Zenici za izdavanje naredbe za pretres stanova koje koristi lice O.S., nakon čega su na osnovu naredbi Općinskog suda u Zenici, dana 10.02.2014. godine, izvršeni pretresi na dvije lokacije u Zenici, tačnije u ulici Prve zeničke brigade i u ulici Islambegovića put. Izvršenim pretresom u unutrašnjosti stanova je pronađena određena količina sredstava, najvjerovatnije narkotičkih, koja su privremeno oduzeta od strane policijskih službenika.

Izvršenim pretresom pronađeno je slijedeće:

– biljna materija koja svojom bojom i izgledom asocira na opojna sredstva, upakovana u pvc foliju, težine 124,60 grama,
– praškasta materija koja svojom bojom i izgledom asocira na opojna sredstva, upakovana u pvc kesu, težine 33,30 grama i
– vaga za precizno vaganje.

Narkotička sredstva i predmeti pronađeni tokom izvršenih pretresa su izuzeti radi vršenja daljih provjera i vještačenja, a lice O.S., rođeno 1979. godine, iz Zenice, je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, protiv navedenog lica će Kantonalnom tužilaštvu Zenica biti dostavljen službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Napominjemo da se radi o licu koje je povratnik u činjenju krivičnih djela u vezi zloupotrebe droga.

www.magazinplus.eu – MUP ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close