O (ne)prijateljima

U ovoj izbornoj godini “bezimeni” i neznani heroji svoje su već rekli, a da ni riječ nisu izgovorili. Poruke mnogo poznatijih, sa zatamnjenim limuzinama i famoznim imovinskim kartonima, slušaćemo sve do sredine oktobra. Upravo oni, vjerujte, ubjeđivaće nas kako život sa drugima nije moguć i kako su baš ti drugi krivi za svu našu nesreću.

Autor: Davorin Tomić

Katastrofalne poplave i sabiranje njihovih posljedica mnoge od nas natjerale su na još jedan spontani restart ili, preciznije, na svojevrsnu inventuru stavova i ozbiljno razmišljanje o svijetu koji nas okružuje.

Malo je onih koji se tokom najnovije katastrofe, bar jednom, nisu zapitali ko su “bezimeni” heroji koji su već u prvim trenucima izlivanja vodenih bujica spasavali živote unesrećenih? Ko su ljudi koji su se istog časa kada nas je zadesila tragedija uključili u danonoćno prikupljanje humanitarne pomoći? Odgovore na ova pitanja, budite sigurni, nikada nećemo dobiti, jer iza herojskih djela stoje stotine hiljada neznanih junaka, koji su prije svega bili ljudi, a onda komšije i iskreni prijatelji.

Bez imalo jugonostalgije i prizivanja, dokazali smo nemogućeg, bratstva i jedinstva, činjenica je da se u katastrofi nije gledalo na ime, prezime, vjeru, naciju, boju kože i političku pripadnost. Međutim, vrijeme podjela i vraćanje na staro, nažalost, tek dolazi. U ovoj izbornoj godini “bezimeni” i neznani heroji svoje su već rekli, a da ni riječ nisu izgovorili. Poruke mnogo poznatijih, sa zatamnjenim limuzinama i famoznim imovinskim kartonima, slušaćemo sve do sredine oktobra. Upravo oni, vjerujte, ubjeđivaće nas kako život sa drugima nije moguć i kako su baš ti drugi krivi za svu našu nesreću.

Čuveni američki predsjednik i simbol vjekovne borbe za jednakost Abraham Linkoln davno je rekao: “Prijatelj je čovjek koji ima iste neprijatelje kao i vi.” Danas, gotovo vek i po poslije njegove smrti, ove riječi jače nego ikad odjekuju i našim vrletima, jer smo prijatelje vidjeli na delu. Nadati se samo da će i ovdašnji glasači konačno shvatiti ko je čovjek, a ko ono drugo.

Ako su šta uspjele, katastrofalne poplave pokazale su ovdašnjim smrtnicima ko su prijatelji, a ko neprijatelji i protiv kakve nesreće tek treba da se bore. Uz već prozvane, koji će nas, kao i svih prethodnih godina, ubjeđivati u mržnju, ima ih još mnogo. Neki od njih su aktivni policajci koji na ulicama dilaju drogu, pojedini nesavjesni lekari, korumpirane sudije, priučene birokrate i poreski inspektori koji na parkinzima primaju po 20.000 maraka mita. Ogromna odgovornost leži i na dobrom delu prosvjetnih radnika, koji su za “dobro poznanstvo”, zaposlenje vlastitog djeteta ili kreditnu “štelu” spremni da koriguju zaključene ocjene u đačkim knjižicama. Pored njih, tu su i mediji, raznorazne sluge režima, te učmala i samoprozvana intelektualna elita, koja već decenijama žmuri na hronologiju nesreća koje nas pogađaju.

Oni koji se pronađu među prozvanima, neka znaju da nisu prijatelji. Kako zavađenih naroda, tako i vlastite djece, od koje su napravili trutove, čije uspješne karijere su zagarantovane samo u zemlji kakva je današnja BiH.

Izvor:Press RS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close