-TopSLIDEM plusOglasiVisoko

O B A V I J E S T o preventivnom djelovanju i upozorenje u vezi pirotehničkih sredstva

O B A V I J E S T

Obzirom na predstojeće vjerske i novogodišnje praznike za očekivati je pojavu prodaje i kupovine pirotehničkih sredstava te njihove upotrebe što dovodi do narušavanja javnog reda i mira, uznemirenja građana ili čak do povređivanja, posebno osoba mlađe životne dobi.

Shodno navedenom, policijski službenici će u narednom vremenskom periodu poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti a sve u cilju spriječavanja neželjenih posljedica koje mogu nastati upotrebom pirotehničkih sredstava kao i drugih naprava.

S time u vezi, želimo upoznati građane da je nelegalna prodaja, kupovina i paljenje pirotehničkih sredstava na javnim mjestima zabranjena i definisana članom 3. stav 1. tačka 21. , 22.  i 23. Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona, te će prema počiniocima navedenih prekršaja biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje, gdje su prema navedenom zakonom propisane sljedeće sankcije:

  • ko na javnom mjestu ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 150,00 – 400,00 KM,
  • ko na javnom mjestu pali rakete, petarde ili sličan eksplozivni ili zapaljivi materijal, bez odobrenja nadležnog organa, kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 200,00 – 500,00 KM i
  • ko priredi vatromet ili sličnu priredbu bez propisane najave ili pored zabrane nadležnog organa ili ko ne poduzme mjere obezbijeđenja a koje je dužan poduzeti, kazniti će se novčanom kaznom u iznosu od 100,00 – 300,00 KM).

Također ovom prilikom posebno želimo naglasiti i odgovornost roditelja, usvojitelja odnosno staratelja, prilikom izvršenja prekršaja od strane njihove maloljetne djece, gdje su isti odgovorni zbog propuštanja staranja, za što je predmetnim zakonom propisana kazna zbog njihovog propuštanja u iznosu od 100,00 – 300,00 KM.

S poštovanjem

                                                                                                                  KOMANDIR PS

                                                                                             Samostalni inspektor 

                                                                                                  Elvedin Fišek

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close