NVO Gariwo: ‘Ministar cjelokupne nesigurnosti mora podnijeti bezuslovnu ostavku! Primjenjuje istu vrstu populizma kao Milošević…’

Eskalacija nasilja na ulicama brojnih gradova BiH nema pokriće u zahtjevima obespravljenih, baš kao što nerad vlasti uz nedekvatno ponašanje opozicije i dovođenje države na rub propasti nema pokriće u predizbornim obećanjima, stoji u saopćenju NVO Gariwo koje prenosimo u cjelosti

Svaka vlast protiv koje se ovih dana demonstrira je banditska, ali i protivljenje njoj je poprimilo u dobroj mjeri kriminogene elemente.

Paljenje, demoliranje, rušenje, povređivanje nije rješenje i s njim se duboko ne slažemo. Došlo je do ostavki pojedinih kantonalnih vlada, ali time neće doći do rješenja nijednog problema. Slijede političke trakavice, prekompozicije vlasti i slično, od čega ništa ne ide na ruku građanima.

Pasivnost policije je uslovljena ponašanjem i izjavama njihovog glavnog nadređenog, ministra naše cjelokupne nesigurnosti Fahrudina Radončića. Radi se o najgorem političkom populizmu koji je primjenjivao Slobodan Milošević, čija je strategija najbolje sumirana u njegovom čuvenom: „Niko ne sme da vas bije”, što Radončić posljednjih dana u različitim varijacijama ponavlja.

S obzirom na to da je svjesno pasivizirao policiju koja nije uspjela da zaštiti zgradu Predsjedništva BiH i Arhiv BiH koje su izgorjele, smatramo ga direktno odgovornim za desetine povređenih policajaca, ogromnu materijalnu i moralnu štetu nanesenu BiH, a moguće je da ima učešća i u mobilizaciji nasilnih demonstranata. Zato zahtjevamo bezuslovnu ostavku ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.

Nasilna dešavanja posljednjih dana percipiramo kao rat bandi – banditske vlasti i bandi koje su preuzele kontrolu od demonstranata da artikulišu nezadovoljstvo svih obespravljenih.

Pozivamo svu kreativnu i intelektualnu energiju BiH, cjelokupan civilni sektor da se jasno ograde i distanciraju od nasilja te da pomognu policiji u saniranju postojeće situacije kao i obespravljenima da do rješenja svojih problema dođu nenasilnim putem, stoji u saopćenju NVO Gariwo iz Sarajeva, nevladine organizacije čija je direktorica Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

VEZANI TEKST: ‘PROTESTI SE MOGU ZAUSTAVITI NA JEDNOSTAVAN NAČIN’: Radončić: Svi danas vide haos, a niko ne vidi kako je taj haos generiran

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close