Društvo za ugrožene narode – Internacional: Istorija se ponavlja: Bosna i Hercegovina gori, Berlin i Brisel nijemo posmatraju

Predsjednik Društva za ugrožene narode – Internacional Tilman Zuelch, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević i Stefan Schwarz, bivši član Parlamenta Savezne Republike Njemačke i počasni građanin Sarajeva 1993. godine oglasili su se danas saopćenjem za javnost povodom jučerašnjih dešavanja u BiH, odnosno demonstracija i paljenja zgrada u Sarajevu i širom BiH.

– Bosna i Hercegovina gori, a Vlada Njemačke u Berlinu isto kao i Vlada Evropske unije u Briselu nijemo posmatraju – ponovo. Po prvi put nakon rata u Bosni i Hercegovini opet gore zgrade vlada u Sarajevu i širom BiH. Od Tuzle preko Zenice do Sarajeva ljudi su iz čistog očaja i uz ogromnu ljutnju opkolili zgrade vlada kantona. Uništili su ih i zapalili protestirajući zbog ugroženog pukog preživljavanja dok korumpirane elite potpuno ignoriraju njihovu tešku situaciju – navodi se u saopćenju.

Društvo za ugrožene narode zahtijeva da “njemačka kancelarka Angela Merkel mora iskoristiti svoj uticaj u Evropskoj uniji i u Bosni i Hercegovini kako bi potpuno osiromašeno stanovništvo dobilo hitno potrebnu pomoć – to bi bio samo djelić onih sredstava koje Evropska unija daje ukrajinskom režimu u borbi protiv Rusije”.

Društvo za ugrožene narode smatra da se “Vlada Njemačke mora unutar Evropske unije izboriti da se potpuno korumpiranoj eliti Bosne i Hercegovini zaprijeti sankcijama, od zabrane putovanja do blokade bankovnih računa”.

– Samo tako će političke elite konačno promijeniti svoje postupke. Uz to je potrebno sastaviti jasan spisak uslova koji moraju biti ispunjeni kako bi se pomoglo potpuno osiromašenom stanovništvu sa prihodima daleko ispod granice siromaštva i procentom nezaposlenosti od blizu 50 posto, navodi se u saopćenju.

Društvo za ugrožene narode je mišljenja da “Evropska unija mora zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama pomoći BiH da se konačno prevaziđe sistem nastao na kompromisu s ratnim zločincima i okonča politička blokada koja je nastala na temelju Mirovnog sporazuma nametnutog od strane SAD-a i Evrope u Dejtonu”.

– Samo tako će BiH dobiti šansu da se izvuče iz političke i ekonomske bijede. Pregovori o pristupanju Evropskoj uniji sa Srbijom moraju biti iskorišteni za to da se zaustavi otvorena podrška Srbije Republici Srpskoj za dalju podjelu BiH, te da BiH konačno dobije moderan evropski ustav. BiH koja nikad nije pokazivala agresivnost, a doživjela je genocid i podjelu, mora imati pravo na ponovno ujedinjenje – poručili su iz Društva za ugrožene narode – Internacional.

Društvo za ugrožene narode ističe da “Evropska unija i Sjedinjenje Američke Države moraju prisiliti političke elite u BiH koje se sumnjiče za korupciju da javnosti prikažu svoje bankovne račune”.

– Moraju im se nametnuti sankcije, a po mogućnosti je potrebno je provesti istragu i procesuiranje po standardima međunarodnog prava.

Evropska unija mora privoljeti svog Visokog predstavnika da konačno prekine apsolutnu pasivnost i iskoristi svoje ovlasti. Potpuno nespremnog Visokog predstavnika Valentina Inzka potrebno je hitno smijeniti nakon što je godinama nijemo posmatrao situaciju bez uključivanja u njeno rješavanje. Evropa mora djelovati jako brzo dok već sada aktivne rušilačke, pa i fundamentalističke snage nisu potpuno ispunile vakuum koji raste godinama zahvaljujući ignoriranju ovog problema u zemljama članicama Evropske unije, navodi se, između ostalog, u saopćenju koje su potpisali predsjednik Društva za ugrožene narode – Internacional Tilman Zuelch, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević i Stefan Schwarz, bivši član Parlamenta Savezne Republike Njemačke i počasni građanin Sarajeva 1993. godine.

(Fena/md)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close