NSA špijunirala i papu Franju

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) špijunirala je budućeg papu Franju tokom vatikanske konklave na kojoj je izabran za nasljednika Benedicta XI, pišu u četvrtak britanske novine Daily Mail.

Američka špijunska agencija nadzirala je telefonske pozive upućene i primljene iz rezidencije u Rimu gdje je ondašnji nadsbiskup Jorge Mario Bergoglio odsjedao tokom konklave, tajnih izbora na kojima su ga kardinali izabrali za Papu 13. marta.

Te tvrdnje je iznijela Panorama, italijanski magazin koji navodi da je NSA nadzirala telefonske pozive brojnih biskupa i kardinala u Vatikanu uoči sazivanja konklave, koja je održana uz velike mjere sigurnosti u Sikstinskoj kapeli.

Informacije koje su tada prikupljene podijeljene su u četiri kategorije – “liderske namjere”, “prijetnje finansijskom sistemu”, “vanjskopolitički ciljevi” i “ljudska prava”.

U to vrijeme Papa je bio Benedict XVI, što ukazuje da je i on bio prisluškivan tokom posljednjih nekoliko sedmica svog pontifikata, piše u četvrtak Daily Mail.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close