NSA kao bure bez dna – kontroliraju se i sms poruke

NSA ne kontrolira samo telefonske razgovore i poruke slane elektronskom poštom. Dnevno se kontrolira i najmanje 200 milijuna SMS-ova. No ipak, Barack Obama planira samo male korekcije u radu te svoje tajne službe.

DW.DE

Glad američke tajne službe National Security Agency (NSA) za informacijama je, čini se, neutaživa. Gotovo svakoga dana, zahvaljujući dokumentima koje novinarima na raspolaganje daje nekadašnji agent NSA Edward Snowden, na vidjelo izlaze nove informacije o metodama i djelovanju te službe.

Tako je u četvrtak (15.1.) američki list New York Times izvijestio da NSA već godinama raspolaže tehnologijom kojom je moguće špijunirati i računare koji nisu priključeni na internet, a već dan kasnije britanski list Guardian otkriva postojanje špijunskog programa “Dishfire” koji tajnoj službi omogućuje kontrolu SMS poruka širom svijeta. A saznanja posljednjih mjeseci jasno pokazuju – ono što NSA tehnički može, ona to i radi. Tako iz dokumenta koji je Snowden dostavio britanskoj novini proizlazi da je NSA 2011. godine špijunirala i kontrolirala gotovo 200 milijuna SMS-ova – dnevno. “Dishfire” prikuplja širom svijeta “sve što stigne, bez velikog biranja”, piše Guardian, citirajući dokumente britanske tajne službe GCHQ.

Automatska analiza milijuna podataka

Tako se primjerice iz poruka ekstrahiraju podaci o putnim planovima, kopiraju se adresari i bilježe se informacije o financijskim transakcijama. Svakoga dana NSA pet milijuna takvih podataka prikupljenih kontrolom SMS-ova “provlači” kroz specijalan program za automatsku analizu pod kodnim imenom “Prefer”, piše britanski list. Na taj je način moguće puno toga doznati o pojedinim osobama. Tako primjerice

obavijesti o propuštenim pozivima otkrivaju krug osoba s kojima se kontaktira, milijuni registriranih podataka o roamingu ukazuju na pojedine prijelaze granica, a iz mnoštva SMS-ova je američka tajna služba uspjela ekstrahirati i 76.000 poruka s geopodacima – dakle informacijama o mjestu boravka neke osobe u određeno vrijeme.

Ovo otkriće je samo jedno od mnogih o špijunskim mogućnostima i metodama američke tajne službe NSA u posljednje vrijeme. Tako je sredinom tjedna ugledna novina New York Times objavila izvještaj o postojanju špijunskog programa “Quantum”. Tako se zove tajna organizacija protiv koje se James Bond bori u svojim poslednjim filmovima. No stvarnost je odavno otišla još dalje: NSA može špijunirati računare, čak i kada oni nisu povezani s internetom.

Špijuniranje računara i izvan interneta

“Quantum” funkcionira slično kao bubice za prisluškivanje telefona. Quantumsku radio bubicu agent mora ubaciti odnosno ugraditi u računar. To je moguće napraviti putem USB sticka ili izmijenjenih dijelova računara, direktno kod proizvođača. Bubica potom šalje radio signale koje hvata prijemnik, udaljen ne više od nekoliko kilometara. New York Times piše da je NSA tako preparirala oko 100.000 računara, koje primjerice koriste ruska i kineska vojska, trgovci drogom u Meksiku, trgovinske institucije Europske unije ili Pakistan.

U kojoj će mjeri te metode National Security Agency i ubuduće biti primjenjivane možda će biti nešto jasnije nakon govora američkog predsjednika Baracka Obame. On će u petak (17.1.) u Washingtonu, 226 dana nakon što je Edward Snowden objavio prve dokumente o globalnom nadgledanju interneta i telekomunikacijskih kanala od strane NSA, reći koje će konzekvence njegova vlada izvući iz dosadašnje kritike rada tajne službe. No promatrači upozoravaju da je bolje ne imati velika očekivanja, kako ni razočarenje ne bi bilo preveliko. Komentatori listova New York Times i Washington Post smatraju kako se suradnici glavnog sjedišta NSA-e u Fort Meadeu ne moraju bojati za svoj posao: Obama po svoj prilici nema namjeru nešto u njihovom radu značajnije mijenjati. U Washingtonu nitko ne očekuje proklamaciju nekog novog početka. Nakon govora Amerikanci odlaze na produženi vikend, a potom će se sve nastaviti kao i do sada – bussines as usual.

Autor: Zoran Arbutina (dpa/apf/ard)

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close