Kijev u plamenu: Povrijeđeno 30 policajaca, Kličko smiruje demonstrante

Masovni protesti u Kijevu pretvorili se u sukobe sa policijom, nakon što se oko 200.000 demonstranata okupilo u centru grada. Povrijeđeno je više od 30 osoba, prenosi Tanjug.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 30 policajaca je povrijeđeno u sukobima sa demonstrantima, od kojih je 10 hopsitalizovano, a četvorica su u teškom stanju.

Ministarstvo je, također, saopštilo da je pokrenuta krivična istraga protiv demonstranata po optužbama za remećenje javnog reda i mira, za šta je, prema novom setu zakona, zaprećena zatvorska kazna do 15 godina.

Izveštač AFP je prenio da su najmanje dva demonstrata, također, povrijeđena.

Grupa radikalnih demonstranata počela je sukob napadom na policiju pokušavajući da se probije do ulaza u zgradu parlamenta koji je bio zaprečen policijskim autobusima i jedinicama za razbijanje demonstracija, prenijela je agencija AP.

Policija je upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus sedam stepeni Celzijusa, a jedan od opozicionih lidera, poznati bokser Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce.

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili lonce i druge vrste maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica, izveštava AP.

Kličkov portparol je na Twitteru napisao da je predsjednik Viktor Janukovič pristao da se sa Kličkom sastane odmah u predsjedničkoj rezidenciji blizu Kijeva, ali sa Janukovičeve strane nije bilo potvrde.

Prošle nedjelje predsednik Viktor Janukovič je izazvao negodovanje i na međunarodnom i na domaćem terenu, odobrivši jedan broj zakona kojim se Ukrajincima ograničava pravo na proteste, građanski aktivizam i slobodu govora.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close