“Novo oblikovanje svijeta” – neformalno

Više od 40 predsjednika država i vlada dolazi na Svjetski gospodarski forum u švicarskom Davosu. Susret se održava pod geslom “Novo oblikovanje svijeta”.

DW.DE

Na Svjetskom gospodarskom forumu sudjeluje oko 2.500 utjecajnih osoba s područja politike, gospodarstva i znanosti pri čemu oko 1.500 gostiju dolazi iz gospodarstva.

Klaus Schwab (naslovna fotografija) od susreta očekuje nove impulse za svladavanje financijske krize. Svjetsko gospodarstvo još uvijek pati od slabog rasta. “Potreban nam je novi početak”, kaže Schwab. Statistika koja je objavljena prošlog tjedna o konjunkturi u Njemačkoj pokazuje da je najveće europsko gospodarstvo prošle godine imalo rast od samo 0,4 posto, nakon 0,7 posto godinu dana ranije.

Neformalna razmjena mišljenja

Ipak, teško se mogu procijeniti poticaji za novi početak, o kakvima govori utemeljitelj Svjetskoga gospodarskog foruma (SGF) Schwab. SGF je neformalni sastanak na kojem se tradicionalno susreću visoko pozicionirani političari, šefovi najvećih poduzeća i ugledni znanstvenici. Ali, tu se ne donose obvezujuće odluke.

Politički najzanimljivije je to što su dolazak najavili iranski predsjednik Hasan Rohani i izraelski premijer Benjamin Netanjahu. To bi bilo ponovno sudjelovanje iranskog predsjednika nakon deset godina. Ali, “zasad nije planiran njihov zajednički nastup”, rekao je jedan glasnogovornik SGF-a. Između Irana i Izraela vlada napetost zbog iranskog atomskog programa.

Forum bez Angele Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel neće sudjelovati zbog ozljede na skijanju. Angela Merkel je proteklih godina bila “redovita sudionica”, kaže Schwab. Njemačku vladu će predstavljati ministar financija Wolfgang Schäuble (CDU) i ministar razvoja Gerd Müller (CSU).

Pod geslom “Novo oblikovanje svijeta: konzekvence za društvo, politiku i gospodarstvo” na programu Foruma su brojne teme, od stanja svjetskoga gospodarstva preko novih tehnologija do zdravstvenih sustava, raspodjele dobara i zaštite okoliša. Tijekom četiri dana trajanja Foruma održat će se više od 250 sjednica i workshopa. Sudionici dolaze iz stotinjak zemalja, njihova prosječna dob je nešto preko 50 godina. Udio žena je samo 15 posto.

Utjecajni gospodarstvenici

Među brojnim istaknutim gospodarstvenicima su primjerice osnivači Microsofta Bill Gates i Paul Allen, izvršni direktor Googlea Erich Schmidt, britanski zrakoplovni poduzetnik Richard Branson, šefica internetskoga koncerna Yahooa Marissa Mayer, šef najveće američke banke JP Morgan Chase, Jamie Dimon, dvojac koji vodi Deutsche Bank, Anshu Jaini i Jürgen Fitschen. Tu će biti i Tony Fadell, suosnivač tvrtke Nest Labs koja je upravo prodana Googleu za tri miijarde američkih dolara.

Autori: Andreas Becker / Anto Janković

Odgovorni urednik: Svetozar Savić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close