Novinari otkrili skrivene porezne dogovore Ikee, Pepsija i ostalih multinacionalki

Luksemburg je bio pod vatrom u četvrtak nakon što su procurili dokumenti o ogromnom izbjegavanju poreza u poslu sa stotinama top globalnih firmi, stavljajući bivšeg premijera Jean-Claude Junckera pod lupu u njegovoj prvoj sedmici, kao šefa Evropske komisije, izvještava Indikator.ba.

Imena kao što su Pepsi, IKEA i Deutsche Bank su među kompanijama pomenutim od međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) sa sjedištem u SAD nakon šestomjesečne istrage 28.000 dokumenata.

Milijarde dolara su prošle kroz sićušno evropsko vojvodstvo Luksemburg zahvaljujući složenoj finansijskoj strukturi koja je omogućila firmama da smanje svoje poreske obaveze, lišavajući vlade širom svijeta vitalnih prihoda.

Objava dolazi u posebno nezgodno trenutak za Junckera, koji je u subotu preuzeo dužnost šefa izvršne vlasti EU-a, nakon 19 godina mandata na mjestu luksemburškog premijera, toku kojeg su nastali mogi od pomenutih dilova.

Trenutni premijer Luksemburga Xavier Bettel, insistirao je u četvrtak da je srce poreskih poslova bilo legalno. “Želim naglasiti da su ta (PDV) rješenja u skladu sa međunarodnim zakonima”, rekao je Bettel.

Juncker je vodio porezne poslove Luksemburga za više od dva desetljeća, vodeći zemlju ode pospane evropske rukavice do cijenjene destinacije u kojoj su stotine najvećih svjetskih kompanija zasnovale svoje poslove.

Junckerov glasnogovornikr je rekao da Evropska komisija već istražuje da li se luksemburški porezni posao sa američkim internet shopping gigantom Amazon i finansijskom rukom italijanskog proizvođača automobila Fiat odnosio na nezakonitu državnu pomoi.

“Ako je odluka negativna, Luksemburg će morati da preduzeme korektivne mjere”, izjavio je glasnogovornik Margaritis Schinas za AFP.

U srijedu, upitan za poreske politike koju je nekada vodio, Juncker je rekao novinarima da je “imao svoje ideje” o tom pitanju, ali neće učiniti ništa da utiče na istrage EU-a “, jer bi to bilo nepristojno”.

U svojoj istrazi, ICIJ je utvrdio da globalni računovodstva gigant PricewaterhouseCoopers pomagao multinacionalnim kompanijama u pitanjima sigurnostai najmanje 548 poreskih odluka u Luksemburgu između 2002. i 2010. godine.

Dokumenti otkrivaju detalje o tzv akontacijskim poreznim ugovorima – unaprijed dogovorenim poslovima koji definišu kako će se oporezivati kompanije.

Kontroverznai praksa, također poznata pod nazivom “porezne odluke”, predmet je istrage EU-a u luksemburškim poslovima sa Amazonom i Fiatom.

EU ima moć nad poreskim vezama država članica, a ona može ispitati da li se oni odnose na nezakonitu državnu pomoć, kojom se krše pravila 28-članog bloka o slobodnoj trgovini i konkurenciji.

Slični slučajevi su otvoreni protiv Irske za porezne poslove sa tech gigantima Appleom i holandskim s lancem kafe Starbucks..

Istraga ICIJ uključuje tim od više od 80 novinara iz 26 zemalja koji rade za maedije, uključujući The Guardian, Le Monde i njemački Suddeutsche Zeitung.
Guardian je izvijestio je da su aranžmani skovani između kompanija i sitnih država članica EU bili “savršeno legalni”, ali da su omogućili izbjegavanje poreza na “industrijskom nivou.”
Druge kompanije koje su imale koristi od sheme su Burberry, Procter & Gamble, Heinz, JP Morgan i FedEx.
ICIJ je saopštio da su neke firme bile u stanju da postignu efektivne porezne stope manje od jedan posto na dobit usmjeravanu kroz Luksemburg.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close