-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologija

Novinari i opozicionari širom svijeta špijunirani specijalnim programom

Novinari i opozicionari širom svijeta su špijunirani specijalnim programom. On omogućava inficiranje mobilnih telefona i prisluškivanje telefonskih razgovora te čitanje poruka, e-pošte pa čak i šifrirane komunikacije.

Tajne službe i policije su neprimijetno instaliranim softverom “Pegaz” nadzirale telefonske razgovore i digitalnu komunikaciju stotina novinara, aktivista za zaštitu ljudskih prava, odvjetnika i političara, pa i predsjednika država, piše Deutsche Welle.

To je otkriveno u zajedničkom istraživanju novinara njemačkih javnih servisa WDR i NDR, lista Süddeutsche Zeitung i tjednika Zeit, kao i organiziacije „Forbbiden stories” i „Amnesty international”.

Špijunski softver po imenu „Pegaz” (Pegasus) tajne službe i policije su kupovale od izraelske firme NSO grupa. Ta firma osnovana je 2010 i spada u vodeće svetske proizvođače špijunskih programa koje koristi oko 60 klijenata iz 40 zemalja. Ono sada – prema vlastitim navodima – vrijedi više od milijardu eura.

Forenzičari na djelu

„Pegaz” je u stanju ne samo pratiti cjelokupnu komunikaciju jednog mobilnog telefona, već može i prenositi ono što prikazuje telefonska kamera.


Naivni su oni koji se čude što je Danska pomagala NSA u špijuniranju njemačkih političara, smatra Marcel Fürstenau. I napominje da već odavno postoji i krunski svjedok za takvu praksu.


Masovno špijuniranje i njegove granice

Taj program je otkriven samo na iPhonima firme Apple, dok digitalni forenzičari zasad ne mogu da reći da li i u kojoj mjeri on funkcionira i sa Googleovim operativnim sustavom Android.

Novinari su najprije pronašli osobe za koje se sumnjalo da su prisluškivane. Potom su ih poslali na digitalnu forenzičnu analizu IT-laboratorija „Amnesty international security Lab” iz Berlina i „Citisen Lab” Sveučilišta u Torontu.

Novinari na meti špijunaže

Stručnjaci su u najvećem broju tih telefona otkrili anomalije kakve su već poznavali iz ranijih analiza aprata inficiranih „Pegazom”.

Na taj način je proučeno 50.000 telefonskih brojeva i otkriveno je da je Pegaz” bio instaliran u telefonima više od 180 novinara, te stotine pripadnika drugih zanimanja ili aktivista, kao i velikog broja državnika i diplomata.

Među špijuniranim novinarima su glavna urednica britanskog Financial Timesa, reporteri francuskog Monda, jedna reporterka američkog CNN-a, jedan dopisnik novinske agencije France presse, jedna indijske televizijska voditeljka, urednici u Mađarskoj i Azerbejdžanu.

Neprimjetna instalacija

Javne kritike na račun firme NSO mogle su se čuti nakon pojave indicija da je on korišten i za uhođenje ubijenog saudijskog novinara Jamala Kashoggija.

NSO tvrdi da su tehnologije koje razvija pomogle da se preduprijede mnogi teroristički napadi, eksplozije bombi podmetnutih u automobile te samoubilački napadi, te da su zahvaljujući njoj razbijane bande trgovaca oružjem, pedofilijom ili drogom. Ona tvrdi da je njena misija – spašavanje života i da svoj softver prodaje samo verificiranim državnim instancama.


Neprimjetni ulazak u mobilne telefone

NSO raspolaže naprednom tehnologijom koja omogućuje instaliranje „Pegaza” u mobilni telefon na više načina. Jednu vrstu intalacije praćena osoba ne može primjetiti: riječ o slanju tekstualne poruke koju telefon ne može prikazati na ekranu iako ju je primio.

Konkretni rezultati ovog investigativnog novinarskog istraživanja će biti objavljivani tijekom narednih dana.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close