BiHPolitika

Novinar kome su rekli “Nećemo te tući pred narodom”

“NEĆEMO TE TUĆI PRED NARODOM“ Novinar sa potresne fotografije tvrdi da su ga nakon privođenja UDARALI i tjerali da LJUBI ZID

Ivan Begić (1997), novinar portala prijdor24.com i banjaluka24.com, juče je na Trgu Krajine uhapšen, a brutalna fotografija njegovog privođenja je obišla svijet.

Haos koji je juče u Banjaluci nasto nakon privođenja Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, još uvijek je glavna tema mnogih medija, a fotografija na kojoj nekoliko pripadnika policije nose 21-ogodišnjeg mladića je “krasila” mnoge naslovne strane.

Nakon privođenja Ivana Begića, jučerašnji haos u Banjaluci dobio je i međunarodne razmjere, jer je Begić državljanin Hrvatske i kaže da će pomoć i zaštitu zatražiti od komšijske zemlje, kao i međunarodne zajednice.

– Juče na trgu nisam bio ni kao građanin, ni kao član grupe „Pravda za Davida“, već kao novinar sa istaknutom akreditacijom. U jednom trenutku su me gurali i rekli da sam ušao u štićenu zonu, a onda je došao i komandir, ili ko već, i rekao “lišite ga slobode”. Prepustio sam se i tada je nastala ta fotografija – priča Begić za Srpskainfo.

On tvrdi da su mu policajci u autu govorili da ne smiju da ga tuku pred narodom, te da je zato pred stanicom prošao gore nego na trgu.

– Odveli su me u policijsku stanicu u centru, tu me udarili šakom u vrat i koljenom u stomak, a onda mi rekli, citiram ih, „ljubi zid“. Nakon toga su me brzo pustili – tvrdi Begić, dodavši da mu je uručen prekršajni nalog zbog narušavanja  javnog reda i mira.

Begić kaže da je tek kasnije saznao da je u stanici, sa druge strane zida, bio i Adam Šukalo, koji je sve to čuo.


– Bio sam poslije toga u hitnoj, pa su me prebacili na hirurgiju. Konstatovane su mi povrede. Danas me sve boli više nego juče, ali u komadu sam – priča Begić.

Dodaje da je on još jedan primjer kako nema pravde za novinare, te da je sva priča o tome šuplja.

– Neću se žaliti nikome u ovoj državi jer ovdje očito nema pravde. To se pokazalo i juče. Već sam bio u ambasadi Hrvatske, tako da su oni upozati sa tim svim. Sada čekam dalje korake, jer ono juče je katastrofa – zaključio je Begić, te rekao da je njegova porodica tek naveče saznala za sve događaje iz Banjaluke i da je bilo padanja u nesvijest zbog brige.

Izvor Srpskainfo

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close