BiHPolitika

Novi skandal predsjedavajućeg Vijeća ministara: Kako je Zvizdić uskočio u avion za Davos umjesto Crnatka

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, ponovo su doveli BiH u skandaloznu situaciju, o čemu bruje i regionalni mediji.

Crnadak je, naime, u utorak, 23. januara, saopćio da je on jedini pozvan na Svjetski ekonomski forum u Davosu, u Švicarskoj, koji je održan u protekla četiri dana. Tada je napomenuo i da će u petak učestvovati i obratiti se na sesiji Foruma pod nazivom „Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana”.

Optužio organizatora

Samo dan kasnije, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, saopćio je da on ide u Davos i također je najavio da će učestvovati na istoj sesiji na kojoj je i njegov ministar. Crnadak je propustio priliku da nakon Zvizdićevog saopćenja pojasni da on očigledno nije jedini predstavnik BiH, kako je prvobitno tvrdio.

Potom je ministar vanjskih poslova u četvrtak navečer objavio da on ipak ne ide u Davos, a obrazložio je to time da su organizatori „u posljednji čas, bez prethodne najave, promijenili program posljednjeg dana ovog skupa“.

Organizatore Foruma koji svake godine okupi desetine najznačajnijih svjetskih lidera i hiljade drugih najutjecajnijih ličnosti u svijetu iz svih oblasti života, Crnadak je čak nazvao neozbiljnima. Medijima je pritom ministar vanjskih poslova proslijedio i pozivnicu koju je uistinu dobio za učešće na ovom događaju.

Na zvaničnoj stranici Svjetskog foruma Crnadak i jučer bio na listi učesnika

Nečuven presedan

Crnadak je u razgovoru za „Avaz“ potvrdio da ga Zvizdić nije kontaktirao nakon što je MVP objavio da je on kao šef bh. diplomatije jedini predstavnik BiH u Davosu. No, to za njega nije čudno, kao ni činjenica što on kao šef diplomatije nije znao da je poziv upućen i Zvizdiću. Što je najgore, očigledno ni za Crnatka ni Zvizdića nije sporno to što o ovom važnom pitanju ne samo da nisu razgovarala njih dvojica nego ni Vijeće ministara BiH uopće.

To je još jedan nečuven presedan u cijeloj ovoj priči vješto prekrivenoj velom tajne. Jer, dok su skoro sve vlade zemalja u regionu na svojim zvaničnim internetskim stranicama objavile da su razmatrale platforme učešća njihovih premijera za nastup na Svjetskom ekonomskom forumu, Zvizdić to pitanje nije ni delegirao na sjednici Vijeća ministara.

U razgovoru za „Avaz“ jučer su neki zvaničnici, koji to ipak javno nisu htjeli reći, izrazili i sumnju da je Zvizdić izlobirao odlazak u posljednji tren, i to onda kada je saznao da je pozivnicu dobio Crnadak. U prilog tome navode činjenicu da je Zvizdić bio zakazao sjednicu Vijeća ministara BiH za četvrtak, ali ju je naprasno otkazao dan ranije.

– Čovjek koji zna da putuje na najznačajniji događaj u svijetu, ne zakazuje sjednicu na dan kada bi on već trebao biti na tom događaju – kazao je jedan od zvaničnika, koji je želio ostati anoniman.

Također, posebno je začuđujuće što Zvizdićevog imena nije bilo ni u navodno izmijenjenom programu učesnika Foruma u Davosu, a na internetskoj stranici Foruma i jučer je stajalo ime Crnatka kao govornika na ranije navedenoj sesiji, iako je tamo već bio Zvizdić.

Kako god, ovo je još jedan primjer u kojem je Zvizdić dokazao da njegovo samostalno djelovanje, poput onog u vezi s uvrštavanjem neustavnih podataka popisa u odgovore na Upitnik Evropske komisije, koji mu već 14 mjeseci stoji u ladici, samo nanosi štetu ovoj zemlji.

Prodanović: Neka kaže ko je kriv

Burne reakcije jučer su upućene ministru Crnatku iz SNSD-a. Neki od članova te stranke ocijenili su za Srnu da se Crnadak i „dalje bruka“, naročito kritizirajući Forum, a ispoljavajući servilnost prema Zvizdiću. Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović smatra da bi Crnadak trebao javno reći ko je kriv za njegov neodlazak u Davos.

– Smatram da je to potvrda u određenom smislu toga da je pitanje da li je neko i bio pozvan na tako važan skup. Jedino ako se nije desilo da Crnatka na put za Davos nije eliminisao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić – rekao je Prodanović.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close