Novi šef NATO-a želi “konstruktivan odnos” s Rusijom

Novi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je u srijedu zatražio “stvarnu promjenu u akcijama Rusije” i poželio “konstruktivan odnos” između “jakog” Saveza i Moskve.

(Fena)

– Nama treba da vidimo stvarnu promjenu u akcijama Rusije. Promjena koja pokazuje poštivanje međunarodnog prava – izjavio je bivši norveški premijer na svojoj prvoj konferenciji za novinare u Briselu.

– Ne vidim nikakvu kontradikciju između jakog NATO-a i naših stalnih napora na izgradnji konstruktivnog odnosa s Rusijom. Naprotiv. Samo jak NATO može izgraditi takav odnos u korist euro-atlantske sigurnosti – izjavio je Stoltenberg, koji je u srijedu naslijedio Danca Andersa Fogh Rasmussena na čelu NATO-a.

– Kriza u Ukrajini, uzrokovana vojnom intervencijom Rusije, predstavlja veliki izazov za euro-atlantsku sigurnost – ocijenio je on.

– NATO ne traži konfrontaciju s Rusijom. Međutim, mi ne možemo i ne pravimo kompromis na principima na kojima naš Savez i sigurnost u Evropi počivaju.

Mi ćemo nastaviti da potpuno podržavamo nezavisnu, suverenu i stabilnu Ukrajinu. Svaka evropska nacija mora biti slobodna i odlučiti o sopstvenoj sudbini – također je rekao Stoltenberg.

On je rekao da će “sljedećih dana” otići u Poljsku, jer su istočne zemlje Saveza zabrinute akcijama Rusije, i u Tursku, čija granica dodiruje sjever Iraka i Sirije, suočene s džihadističkim prijetnjama organizacije Islamska država (IS).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close