PolitikaRegion

Novi protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu

SRBIJA Nastavak demonstracija

Novi protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu

Podršku daju mnogobrojne javne ličnosti

Autor: Danas

Četvrti po redu građanski protest „Jedan od pet miliona“, počeo je okupljanjem ispred platoa na Filozofskom fakultetu.  

Glumac Branislav Trifunović, prije nego što je najavio govornike, pozdravio je Beograđane, poručivši ministru Stefanoviću, da je „gužva je kao u GSP-u“, te da demonstranata ima osmoro po kvadratnom metru.

– Ako vas neko pita, ko je organizirao ovaj skup, vi recite Aleksandar Vučić, jer da nije njega, ne bi nas bilo u ovolikom broju – istakao je Trifunović, piše Danas.

On je izrazio podršku Davoru Dragičeviću, uz uzvik „Pravda za Davida“. Trifunović se takođe zahvalio autoru i voditelju Ivanu Ivanoviću, rekavši da je on pokazao da je slobodan čovjek.

Novinar Srđan Škoro pozdravio je okupljene riječima „dobro veče probuđeni narode“, te porukom da smo svi bili svjedoci raznih vlasti, ali da ovakve lopove svijet ne pamti.

– Aleksandre Vučiću, obećao si da ćes saslušati ovaj narod, ali ja ga ovdje ne vidim. On ne može da se pojavi na mjestu gdje su normalni ljudi. Zauzeo si sve institucije u ovoj zemlji i postavio svoje „Barbare“. si Vulina da komanduje vojskom, iako on nije bio sposoban da je služi. Toj kreaturi sada salutiraju naši oficiri. Neka nam kažu ima li i jedne države na svijetu gdje ministra zdravlja zovu „doktor smrt“ – istakao je Škoro.

Desir Stojanov iz sela Rakita, kazao je da tamošnji narod ne želi ništa, već samo da im se ne uzima, da im ostave rijeku. On je naveo da je jučer u Rakiti bill više policajaca nego što ih ima u opštini. 

– Pisao sam, kumio, molio i plakao, da nam ne diraju tu našu rijeku, da je ne sprovode u cijevi. Opština nas je uništila. Eto naše vjere u državu, da nam sve što imamo uzme – rekao je Stojanov.

Građane u protestu „Jedan od pet miliona“ tokom protestne šetnje kod Doma omladine sačekali su aktivisti Inicijative nema predaje nema podjele, a ispred RTS ih je čekao Sima Spasić, ali incidenata nije bilo.

Inicijativa je one koji protestiraju dočekala ispred Doma omladine sa raširenim transparentom „Nema predaje, nema podjele Kosova“, ali su se sklonili u stranu poslije kratkog vremena, kako bi hiljade okupljenih nastavili protestnu šetnju.

Okupljene je kod RTS-a dočekao predsjednik Udruženja porodica ubijenih i kidnapovanih na Kosovu Sima Spasić sa transparentom „Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu“.

Njega je okružilo osiguranje protesta dok je kolona onih koji protestiraju prolazila.

Kod RTS-a je pušten snimak izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj kaže da neće ispuniti nijedan zahtjev makar ih se skupilo i pet miliona, a potom je raširen transparent „Počelo je“ i zapaljene su baklje.

Organizatori protesta pozvali su građane ispred RTS-a da naprave što veću buku. „Kada već ne žele da nas vide onda neka nas čuju“, poručili su.

Pošto su prošli RTS veliki transparent „Jedan od pet miliona“ zamijenjen je transparentom „Stop krvavim košuljama“.

Dok su učesnici protesta bili na ulazu u Takovsku ulicu kraj kolone bio je kod Narodnog pozorišta na Tru Republike.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ tokom protestne šetnje zaustavili su se ispred televizije „Studio B“ gdje večeras gostuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i pozvali ga da izađe i da ih prebroji.

„Vučiću prebroj nas“ i „Vučiću lopove“ uzvikivalo je više hiljada okupljenih kod Palate Beogradjanka u kojoj se nalaze prostorije TV Studio B.

Vučić je prošle sedmice izjavio da nema problem sa protestima, jer je poslije svih izlazio

Ispred te televizije sa razglasa na kamionu puštali su pjesmu „Barbara“ grupe „Sevdah bejbi“, nastalu poslije izveštavanja novinarke „Studija B“ Barbare Životić sa prvog protesta „Stop krvavim košuljama“ održanog 8. decembra.

Saobraćaj u ulicama kojima se kreće kolona učesnika protesta je obustavljen, a izuzev saobraćajne policije nema primjetno pojačanog prisustva službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Za sada je sigurno da je na protestu više ljudi nego prošle subote. Prošle subote na trećem protestnom okupljanju bilo je više od 35.000 ljudi.

Povod za prvi protest (održan 8. decembra), kome je prethodio protest u Kruševcu, bio je napad na Borka stefanovića. On je krajem novembra, zajedno sa Bobanom Jovanovićem i Markom Dimićem, aktivistima Levice Srbije, brutalno pretučen uoči održavanja tribine Saveza za Srbiju u Kruševcu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close