Novi projekti za pomoć poljoprivrednicima od 26 miliona KM

Dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović, jučer je u Sarajevu održao sastanak sa delegacijom misije IFAD, Odjelom za Bliski Istok, Sjevernu Afriku i Središnju Aziju, koju je predvodila direktorica Khalida Bouzar.

IFAD ( Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, specijalizirana agencija Ujedinjenih Naroda ), kao investicioni i koordinacioni subjekt pri UN-u u BiH, prisutan je duži niz godina u oba entiteta i ukupan iznos projekata je oko 170 miliona USD. Povod posjete delegacije IFAD-a BiH jesu prije svega definisanje Strategije o poboljšanju poljoprivredne proizvodnje kao i uvid u realizaciju i efekte dosadašnjih projekata.

Projekti koji se posebno izdvajaju vezani su za razvoj ruralnih područja, kao sto je projekat REEP ( Rural Enterprise Enhancement project ), čiji je cilj obezbijediti rast ruralnih preduzeća, te povećanje izgleda za zapošljavanje domaćeg stanovništva. Također, izdvaja se i Projekat poboljšanja životnih uslova na selu ( RIP, Rural Livelihoods Development Project ), čiji je osnovni cilj da se povećaju prihodi siromašnijih ruralnih stanovnika te postizanje održivog rasta lokalnih organizacija, ruralnih preduzeća i mogućnost zapošljavanja.

“Trenutno razgovaramo o novoj operaciji IFAD-a koja vrijedi 26 miliona KM za projekat, koji će biti implementiran i u Federaciji BIH i u Republici Srpskoj. Jako sam zadovoljna projektima koji su u toku, jer već imamo mjerljive učinke na terenu. Možemo reći da smo uspjeli povećati stočarstvo za više od 200 %, a za 60% smo povećali prinos po litru mlijeka. Također, uz potporu Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uspjeli smo povećati mljekarstvo za oko 300 %. Zbog toga sam jako zadovoljna odnosom i angažmanom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i naravno smatram da trebamo još više raditi. Zbog toga i jesmo ovdje kako bi sve to poboljšali još i više”, izjavila je ovom prilikom IFAD-ova direktorica Khalida Bouzar komentirajući ukratko trenutno stanje IFAD-ovih projekata  i odnos domaćih vlasti.

Khalida Bouzar je podsjetila i na onaj dio misije u Republici Srpskoj koji je neophodan za još bolju cjelokupnu sliku u cijeloj Bosni i Hercegovini kao i Strategiju koja bi trebala za BiH obuhvatiti period od 2013. do 2018. godine, te dodala: “Vjerujemo da je razvoj poljoprivrede jako važan i na državnoj razini.”

“Danas smo se sa direktoricom IFAD-a usaglasili o podnošenju zahtjeva za novi projekat u našoj poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu od 12 700 000 USD. Usaglasili smo da zajednički uradimo novu Strategiju za podršku Bosni i Hercegovini, a ja sam preuzeo obavezu da razgovaram sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske i sa predsjednikom Skupštine Republike Srpske kako bi oni mogli ratificirati projekte u zastoju i kako bi naši poljoprivredni proizvođači dobili što više sredstava sa što povoljnijim uvjetima. Dosadašnja implementacija sredstava IFAD-a preko komercijalnih banaka često je naše poljopriovredne proizvođače dosta skupo koštala i usaglasili smo da možemo tražiti da se smanje kamatne stope i usluge, i komercijalnih banaka i mikrokreditnih organizacija a sve u cilju da naši proizvođači imaju što jeftinija sredstva kako bi bili konkurentni sa svojom proizvodnjom”, kazao je dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

eKapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close