-TopSLIDEBiHPolitika

Novi mandat Brammertzu na funkciji tužioca

Vijeće sigurnosti UN-a ponovo je imenovalo Sergea Brammertza za tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS), saopšteno je iz Mehanizma.

Brammertzov novi mandat počinje 1. jula i trajat će do 30. juna 2022. godine.

Vijeće sigurnosti ovo imenovanje izvršilo je u skladu sa Rezolucijom UN-a 2529.

Brammertz je na funkciji tužioca Mehanizma od 1. marta 2016. godine, a ranije je bio tužilac Haškog tribunala od 1. januara 2008. godine sve do prestanka rada Tribunala krajem 2017. godine.

Vijeće sigurnosti je jučer završilo provjeru napretka rada Mehanizma od juna 2018. godine, pohvalivši izvještaj MMKS u vezi sa tim.

U Rezoluciji je pozravljeno i hapšenje Feliciena Kabuge 16. maja u Francuskoj, u okviru krivičnog postupka u kojem je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti, koje je, navodno, počinio u Ruandi 1994. godine.

Vijeće sigurnosti je pohvalilo Kancelariju tužioca MMKS zbog saradnje sa službama za provođenje zakona i pravosudnim organima u Francuskoj, Ruandi, Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Austriji, Holandiji, Luksemburgu, SAD, Švicarskoj i drugim zemljama, zajedno sa Europolom i Interpolom, koji su doprinijeli pronalaženju i hapšenju bjegunca.

U saopštenju MMKS dodaje se da je Vijeće sigurnosti pozvalo sve zemlje na punu saradnju sa Mehanizmom, naročito kada se radi o što skorijem hapšenju i predaji svih preostalih bjegunaca koje krivično goni Međunarodni krivični tribunal u Ruandi.

Države su pozvane i da sarađuju u prevoženju oslobođenih osoba koje se trenutno nalaze u Tanzaniji.


(SRNA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close