-TopSLIDEBiHPolitika

Novi krah Tužilaštva BiH: Ukinuta presuda carinicima za PRIMANJE MITA

Apelaciono odjeljenje Suda BiH ukinulo je presude Obradu Radovanoviću i Zahidu Deliću, službenicima UIO BiH koji su zbog organizovanog kriminala i primanja mita u prvostepenom postupku osuđeni na zatvorske kazne.

Sud BiH uvažio je žalbe advokata Mirka Dabića i Milana Petkovića, koji brane optuženog Radovanovića, te advokata Predraga Herbeza, koji zastupa Delića.

O žalbi trećeoptuženog Mate Delića, Sud BiH nije se izjasnio na istom ročištu, već će to učiniti naknadno.

Presuda

Radovanović i Delić uhapšeni su u februaru 2019. godine u akciji tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva “Brend” sa još devetoricom saučesnika.

Oni su bili osumnjičeni, a kasnije i optuženi da su kao službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, tražili i uzimali novac od lica koja vrše uvoz roba iz Hrvatske u BiH, za šta su im osumnjičeni obezbjeđivali nesmetan uvoz roba u BiH bez propisane carinske kontrole i stvarnog carinjenja roba.

Sud BiH je prvo razdvojio postupak u odnosu na ostale uhapšene, a pojedini su bili i svjedoci pokajnici, odnosi priznali su krivicu i svjedočili protiv ostalih optuženih.

U maju ove godine Sud je, nakon održanog glavnog pretresa, izrekao prvostepenu presudu kojom su optuženi Obrad Radovanović, Zahid Delić i Mato Delić oglašeni krivima za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela i krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Sud je Radovanovića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 5.000 maraka.

Novčane kazne

Izrečenu novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM optuženi Obrad Radovanović je, kako se navodilo, bio dužan uplatiti u korist budžeta Bosne i Hercegovine u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

Kako je Apelaciono odjeljenje ukinulo prvostepenu presudu od 18 mjeseci, ukinuta je i novčana kazna koja je bila izrečena Obradoviću.

Optuženi Zahid Delić je prvostepenom presudom bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju 12 mjeseci i novčanu u iznosu od 3.000 maraka. Izrečenu novčanu kaznu optuženi Zahid Delić je takođe bio dužan uplatiti u korist budžeta u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude, ali od toga barem za sada neće biti ništa, jer je prvostepena presuda ukinuta.

Optuženom Mati Deliću nakon prvostepenog postupka izrečena je kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci i novčana kazna u iznosu od 1.000 maraka.

Izrečenu novčanu kaznu optuženi Mato Delić je dužan uplatiti u korist budžeta BiH u roku od šest mjeseci od dana pravosnažnosti presude.

Ukoliko optuženi novčanu kaznu ne plati u ovom roku, Sud će je zamijeniti kaznom zatvora.

Akcija “Brend”

Optuženi Obrad Radovanović, Zahid Delić i Mato Delić u prvostepenom postupku oglašeni su krivim što su u februaru 2019. godine, u službenim prostorijama Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Carinska ispostava Šamac, i na širem području Carinskog referata na graničnom prelazu Šamac na području opštine Šamac, koristili svojstva službenih lica UIO BIH kako bi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Prema navodima iz optužnice, Zahid Delić je kao viši stručni saradnik – vođa smjene u Carinskom referatu na graničnom prelazu Šamac, Obrad Radovanović kao saradnik-carinik u Carinskom referatu na graničnom prelazu Šamac i Mato Delić kao saradnik-carinik u Carinskom referatu na graničnom prelazu Šamac, kao pripadnici grupe koja je formirana najkasnije početkom februara 2019. godine sa ciljem učinjenja krivičnih djela propisanih zakonom BiH, djelovali s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za svoje pripadnike i druga lica.

“Očekujemo oslobađajuću presudu”

Milan Petković, advokat Radovanovića, izjavio je za Srpskainfo da očekuje oslobađajuću presudu za svog branjenika.

– Apelaciono odjeljenje Suda BiH usvojilo je žalbe zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. Nastavak suđenja biće pred Apelacionim odjeljenjem, koje će u nastavku postupka otkloniti pomenute povrede, a koje su se odnosile na to da prvostepeno vijeće nije u presudi obrazložilo postojanje kriminalne grupe, te ulogu koju su imali optuženi – objasnio je Petković.

Dodaje kako Obradović nije bio član kriminalne grupe, jer kritičnog dana nije ni bio na poslu.

– Tokom prvostepenog postupka problematične su bile i izjave svjedoka koji su priznali krivicu. Kao advokat Radovanovića očekujem da će Sud BiH u konačnici osloboditi mog branjenika – zaključio je Petković.

Srpskainfo

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close