BiHPolitika

Novalić: Vlade rade na poboljšanju životnih uvjeta građana oba entiteta

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ukazao je danas da entitetske vlade rade na usvajanju zakona iz Reformske agende, te nekim drugim propisima i mjerama s ciljem haromizacije poslovnog okruženja.

-U FBiH je malo teži posao, jer ima dvodomi parlamentarni sistem, plus kantoni, zbog čega se stvara utisak da taj posao u ovom entitetu ide sporije – rekao je Novalić ističući da je FBiH u nekim oblastima otišla dalje od RS, primjera radi po pitanju radno-pravnog zakonodavstva.

Novalić je, u pauzi razgovora s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović u Banjoj Luci, rekao da dvije vlade intenzivno rade na pitanjima koja treba da poboljšaju životne uvjete građana i FBiH i RS, odnosno cijele BiH.

Istakao je da je ovaj sastanak rezultat saradnje dviju vlada, čiji predstavnici se, kaže, sastaju najmanje dva puta godišnje i uvjeren je da najbolje funkcionišu kada su u pitanju svi nivoi vlasti u BiH.

Premijeri su dogovorili da se zajednička sjednica entitetskih vlada održi 28. februara ili 9.marta, zavisno od obaveza ministara.

Bit će formirana i zajednička radna grupa koja će se baviti pitanjem trase najavljenog autoputa Sarajevo-Beeograd, s obzirom da se očekuju intenzivne aktivnosti resornih entitetskih ministara u saradnji s Vijećem ministara BiH.

-Želimo da se dogovaramo na vrijeme u vezi s ovim infrastrukturnim projektom, od trasa do potrebne dokumentacije – rekla je premijerka RS-a Željka Cvijanović u izjavi novinarima ističući da su osim pominjane dvije trase kada je u pitanju BiH, danas „sagledana“ i moguća treća, ali nije željela da govori o detaljima.

-Strategija FBiH, koja je ušla zajedno sa strategijom RS-a, u gotovo završenu transportnu strategiju BiH, predviđa konekciju Višegrad… I u državnoj i entitetskim strategijama je navedeno da Koridor 10 ide od Sarajeva prema Višegradu i dalje prema Beogradu. Danas smo govorili samo o nekim nijansama kako bi to trebalo uraditi, a radna skupina će dati svoju riječ – rekao je Novalić.

Razgovarano je i o poreskim zakonima s ciljem poboljšanja privrednog ambijenta te onih koji proizilaze iz pisma namjere MMF-a, ali i zakonima o javnoj upravi, restruktuiranju pojedinih javnih preduzeća, željeznicama…

(FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close