-TopSLIDEBiHPolitika

Novalić: Usvojena uredba, 100 miliona KM ugroženim sektorima

Vlada FBiH usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog uredbe o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede FBiH u okolnostima pandemije COVID-19.

Obraćajući se novinarima u Sarajevu, federalni premijer Fadil Novalić kaže da je ova uredba u stvari instrument makroekonomske politike, koja se u jednoj državi na slobodnom tržištu može voditi samo sa dva agregata – monetarnom i fiskalnom politikom.

– Vi ste svjedoci da mi nemamo mogućnost vođenja monetarne politike, iako i lijevo i desno od nas vidimo da države, odnosno EU i Srbija imaju te mehanizme. Mi imamo na raspolaganju samo fiskalnu. Zbog Currency Boarda, ona nama nije dostupna – pojasnio je Novalić.

U okviru instrumenata fiskalne politike, kako je kazao, spada i današnji potez Vlade, a to je instrument za transfer onim ugroženim privrednim granama koje su u pandemiji koronavirusa pretrpjele najveću štetu, prenose Vijesti.ba.

– Od početka pandemije je 6-7 mjeseci i već imamo vrlo kvalitetne pokazatelje, ne samo u zdravstvenom, nego i u ekonomskom smislu – ko je pretrpio najveću štetu. I tu svakako spadaju 4-5 oblasti koje neće moći preživjeti zimu bez naše potpore. I to je, na kraju krajeva, i uloga Vlade – dodaje Novalić.

Te oblasti su: promet i komunikacije (putnički, teretni, avionski, željeznički saobraćaj); turizam (hotelijerstvo) – koji je dramatično pao; izvozna industrija – koja je u krizi jer ne postoji velika tražnja na Zapadu, gdje se naše robe plasiraju; poljoprivreda – koja je subvencionirana sa 16 miliona KM.

Donesenom uredbom za turizam je osigurano 30 miliona KM, pojašnjava Novalić, 30 miliona izdvojeno je za izvoznike, 10 miliona za poljoprivredu, 20 miliona KM za promet, prenose Vijesti.ba.

– Uslovi koje smo postavili u ovoj uredbi ciljaju na dvije stvari. Jedna je zadržavanje radnih mjesta. Definirano je da 40 posto potencijala od ovih 90 miliona ide na održanje radnih mjesta. Znači, ako turizam ima 30 miliona, onda je 12 miliona rezervisano za očuvanje radnih mjesta, a ostatak od 18 miliona za tekuće poslovanje. Sa 93 miliona KM iz Zakona o koroni, uz 100 miliona KM iz danas usvojene uredbe, pa zatim 230 miliona dodijeljenih nižim nivoima vlasti, već smo na 410 miliona KM – poručuje Novalić.

Povoljna informacija kad je u pitanju realizacija Garantnog fonda je „da sad bankama potpisujemo ugovore i Garantni fond, umjesto očekivanih 500 miliona KM, moći će pokriti milijardu. Znači, banke reagiraju pozitivnije na tu našu akciju“.

– Ovo nije zadnja mjera. Mi posmatramo kako i kada dolazi do depresije u ekonomskom životu FBiH i tad uvijek unosimo optimizam, a ujedno i sredstva. Pad zaposlenih dešavao se do donošenja zadnjeg koronazakona 5. maja, a već sutradan broj uposlenih počeo je rasti. I to za 10.000 je narastao za dva mjeseca. I od ove uredbe očekujemo da prvo očuva radna mjesta, i da do Nove godine imamo novih 1.700 radnih mjesta, da bismo se zaustavili negdje na -13.000 do Nove godine – zaključio je Novalić.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close