BiHPolitika

Novalić: Sljedeći mjesec sve penzije će biti povećane za 2,5 do 3,5 posto, osim onih najvećih

Novalić je istakao kako će za 2,5 do 3,5 posto biti povećane sve penzije osim onih najvećih te da je riječ o vanrednom povećanju na šta Vlada FBiH ima pravo prema propisima novog Zakona o PIO-u.

Dodao je i to da je neophodno uvesti zakonitu normu povećanja kako bi se mogao primijeniti član 79. novog Zakona o PIO-u, a koji se odnosi na to da se svake godine 15. aprila visina penzija usklađuje sa rastom BDP-a i indeksom potrošačkih cijena.

“Dakle, 2017. godine smo ostvarili značajan rast BDP-a, ali bio je i porast cijena i nakon što se Zavod za statistiku BiH izjasni kakva su bila tačno ta dva parametra i za ovu godinu povećanje će iznositi najvjerovatnije 2,5 do 3,5 posto i te penzije će biti isplaćene 5. maja. To će se povećanje obavezno dogoditi, ali postoji i drugi scenarij, a to je da se minimalne penzije osim navedenog procenta povećaju za još 2,5 do 3,5 posto”, pojasnio je.

Brojne građane zbunila je najava povećanja penzija za deset posto onima koji su se penzionisali do 1998. godine i pet posto za one koji su to učinili do 2007. godine. Novalić je istakao da svi nisu osjetili to povećanje jer se to odnosilo na zarađene penzije.

“U Federaciji BiH 180 hiljada osoba ima minimalnu penziju i povećanje je dobilo njih 108 hiljada. Za 70 hiljada ljudi nije bila povećana penzija jer su oni imali zarađenu penziju od 120 KM, 186 KM ili 48 KM i to je zakonski iznos, a ostalo je namirivala država tako što se taj iznos zarađene penzije uvećavao do osnovice 326 KM koliko je i minimalna penzija te zbog toga te osobe nisu dobile povećanje”, zaključio je Novalić.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close