Novalić: Bosna i Hercegovina mora mijenjati prioritete

Bosna i Hercegovina 20 godina nakon Daytona mora mijenjati prioritete, izjavio je u za Fenu u Washingtonu federalni premijer Fadil Novalić.

“Prioritet su ekonomija i radna mjesta, jer ništa nećemo imati od nekog prerađenog Daytona ako budemo izgubili biološku masu ukoliko nam omladina bude odlazila”, kazao je Novalić nakon što je imao izlaganje u okviru panela  “Reformska agenda: Put prema statusu kandidata u EU” na konferenciji “Dvadeset godina nakon Daytona: Izgledi za reforme u BiH” koju je organizirao Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins univerzitetu u Washingtonu.

Novalić zato smatra da moramo raditi na onome što je suština života, bez obzira da li je BiH dobro ustavno uređena ili ne.

“Mislim da život ne zavisi od toga”, dodao je.

Kada je u pitanju evropski put BiH, Novalić je rekao da je BiH dužna provoditi procedure koje znače put ka Evropskoj uniji, jer ona time stabilizira svoju društvenu stvarnost.

“Time stabilizira svoju ekonomiju, javnu upravu, vladavinu prava. Onog momenta kad mi uvedemo te procedure koje znače ulazak u EU, mora se priznati da nam onda EU kao takva i ne treba. Ali, mi smo Evropa i nastojimo ući u Evropsku uniju”, rekao je Novalić.

Međutim, smatra on, mnogo je važnije prihvatiti set propisa, pravila, procedura koje stabiliziraju društvo.

“To je naš cilj”, poručio je.

Novalić je u okviru panela također bio upitan da prokomentira planirani referendum u RS-u u radu pravosudnih institucija.

Kazao je da kada se sve to svede na opću ravan, bilo bi bolje “bez te priče”.

Duboko vjeruje da će u okviru Strukturnog dijaloga ovo pitanje biti amortizirano, odnosno riješeno na obostranu korist.

“U ovom trenutku BiH bi imala veće šanse da iskoristi ovaj povećani interes Sjedinjenih Država i Evropske unije bez tog pitanja”, kazao je federalni premijer Novalić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close