Nova zaraza na mobilnom uređaju zove se Yo

Nakon što je svijet poharao Flappy Bird zbog svoje jednostavnosti, čini se kako smo ušli u razdoblje gdje funkcioniše sve što je jednostavno.

Možda je bolje reći da je danas više nego izraženije “manje je više”, no pitanje je dokle će to trajati, piše Zimo.

Bez obzira na sve, zadnjih par dana ste možda mogli primijetiti kako se priča o aplikaciji Yo, a ako niste, sigurno ćete čuti u narednim danima.

Naime, aplikacija Yo šalje poruku “Yo” vašim kontaktima i to je sve što radi. Na prvu, ova aplikacija izgleda bezvezna, no postoji priča iza nje koja je zapravo vrlo zanimljiva, a to su prepoznali i investitori koji su već sada uložili milion dolara.

Dakle, Yo aplikacija na jedan dodir prstom šalje poruku “Yo” vašim prijateljima s liste, koje možete prikupiti preko korisničkog imena, SMS-a ili telefonskog imenika. Aplikacija je lansirana 1. aprila, a čak je “Apple” prvobitno nije odobrio jer je smatrao da aplikacija nije završena, te kako se radi o šali. Činjenica da aplikacija ima preko 50.000 aktivnih korisnika – zadnje službene brojke koje su sada sigurno znatno veće – aplikacija se nalazi na broju 9 najpopularnijih besplatnih aplikacija na App Storeu, a putem Yoa do sada je poslato preko 4 miliona “Yoa”.

Aplikacija je izrađena za svega 8 sati, no u početku se računalo da bi sve zajedno moglo biti gotovo za 2 sata. Ideja je došla od Moše Hogega, CEO-a društvene mreže sličnoj Instagramu – Mobli, a aplikaciju je razvio Or Arbel, koji je bio zaposlenik te firme. Inače, Hogega je jedan od investitora u ovaj projekat. Cilj je bio napraviti aplikaciju koja će na jednostavan način Hogegovoj sekretarici dati do znanja da trebaju razgovarati.

Hogeg smatra da je ključ uspjeha aplikacije njena jednostavnost. Zato neće dodavati nove karakteristike, iako postoje neki trikovi. Naprimjer, ako dva puta kliknete na nečije ime poslaćete dvije poruke ili možete dodati više prijatelja tako da stavite “+” znak između korisničkih imena.

Arbel već radi na API-ju koji će omogućiti developerima da iskoriste ovu aplikaciju za svoje projekte. Recimo, moguće će biti ugraditi Yo na web stranice, pa kad se objavi neki važan tekst možete dobiti poruku “Yo” na vašem mobilnom uređaju ili ako se održava neka rasprodaja možete dobiti “Yo” od tog branda. Iako je to malo zeznuto jer poruka “Yo” ne otkriva previše informacija o tome šta se događa, možda upravo u toj znatiželji leži trik koji će vas dovesti da pogledate o čemu se zapravo radi.

Sve u svemu, Yo je pokupio dosta medijske pažnje i biće zanimlijvo vidjeti kako će se aplikacija dalje razvijati. Yo je dostupan i za iOS i Android korisnike!

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close