Nova podrška EU-a za ruralni i razvoj civilnog sektora u BiH

Potrebe u ruralnim krajevima u Bosni i Hercegovini su još velike, posebno u područjima pogođenim majskim poplavama, zbog čega je važno pružiti podršku poljoprivrednim imanjima koja su pretrpjela štetu, kao i onima koja rade – rekao je jučer Daniele Bombardi, predstavnik Međunarodne humanitarne organizacije “Caritas Italiana”.

Bombardi je na završnoj konferenciji projekta “Agricultural Development Plus“, finansiranog od Evropske unije, u okviru IPA Programa za podršku civilnom društvu, rekao da je vrijednost projekta bila 265.000 eura.

Projekt je implementirala italijanska organizacija “Caritas Italiana”, u partnerstvu s italijanskim Udruženjem uzgajivača stoke iz Mantove, Organizacijom za istraživanje, ruralni razvoj i prirodnu okolinu iz Banje Luke, “Caritasom” Banjalučke biskupije Banja Luka, četiri udruženja farmera iz sjeverne Bosne i Hercegovine te Poljoprivrednom školom iz Banje Luke.

“Podržali smo četiri lokalna udruženja, dva iz Bosanskog Petrovca, te po jedno iz Prnjavora i Dervente”, rekao je Daniele Bombardi, i istakao da je cilj projekta “Agricultural Development Plus“ bio osnažiti udruženja farmera  da bismo promovirali ruralni razvoj, zapošljavanje i socijalnu inkluziju predlažući nove pristupe u poljoprivredi i postajući aktivni partneri s javnim institucijama.

Na završnoj konferenciji u Banjoj Luci najavljena je i dalja podrška EU za razvoj organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Džemal Hodžić je rekao da će EU nastaviti da pruža podršku razvoju civilnog društva, a poseban akcent je na saradnji nevladinog sektora i institucija vlasti.

Hodžić je dodao da će putem novog ciklusa podrške razvoju civilnog društva uskoro biti objavljeni javni pozivi u vrijednosti 1,9 miliona eura, od kojih će 600.000 eura biti za borbu protiv korupcije i 1,3 miliona eura za oblasti ruralnog razvoja, poduzetništva, obrazovanja i za projekte za borbu protiv govora mržnje.

Najavio je i novu podršku EU za oporavak od posljedica majskih poplava, a taj projekt iznosit će oko dva miliona eura i odnosi se na socio-ekonomski oporavak poplavama pogođenim područjima.

“Tu je i 13 miliona eura za oblast obnove oštećenih i uništenih stambenih objekata”, rekao je Hodžić i dodao da će putem Međunarodne organizacije rada EU pomoći stvaranju uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta u BiH.

Precizirao je i da je projekt “Caritas Italiana“ jedan od 16 projekata koji su finansirani iz programa podrške razvoja civilnog društva, od kojih su dva bila iz oblasti ruralnog društva.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close