Nova kapitulacija Bakira Izetbegovića pred Čovićevim zahtjevima: Ukidaju se odluke ministra Heleza?!

Prema pisanju Večernjeg lista, novi resorni ministar Salko Bukvarević spreman je promijeniti odluke svoga prethodnika Zukana Heleza i branitelje iz četiri hercegovačke opštine vratiti na spisak korisnika prava za isplate invalidnina

 

Ukidanjem kontroverzne odluke o privremenoj obustavi osobnih invalidnina za korisnike prava iz općina Grude, Posušje, Široki Brijeg i Ljubuški, aktualna federalna Vlada i resorni ministar Salko Bukvarević pokazali su spremnost da ispravljaju odluke koje je tijekom svog mandata donio bivši SDP-ov ministar za pitanja branitelja Zukan Helez, navodi Večernji.ba, nazivajući te odluke nezakonitim, nepravednim i diskriminirajućim.

 

Prema pisanju ovog medija, već početkom maja bi korisnici braniteljskih mirovina iz spomenute četiri hercegovačke općine trebali primiti sve zaostale naknade koje su im bile stopirane. To znači da će za približno 1500 branitelja iz entitetskog proračuna biti izdvojeno oko osam milijuna maraka.
No, konkretni koraci na vraćanju revizije branitelja u zakonske okvire mogli bi biti poduzeti danas kada bi ministar Salko Bukvarević sa svojim suradnicima trebao posjetiti Zapadnohercegovačku županiju i vratiti službene pečate skupinama za evidenciju u Posušju, Grudama i Širokom Brijegu, koje im je bivši ministar Zukan Helez, tvrdi se u tekstu, nelegalno oduzeo prije više od godinu dana. Za to vrijeme hiljade branitelja nije moglo u svojim općinama dobiti ni jednu potvrdu ili bilo koji drugi dokument temeljem kojega ostvaruju određena socijalna i brojna druga prava.
Kako doznaje Večernji.ba, u završnoj fazi je i proces imenovanja novog tima za koordinaciju revizije. Tim će imenovati predsjednik Federacije BiHMarinko Čavara i entitetski dopredsjednici Milan Dunović i Melika Mahmutbegović. Istodobno će početi s radom i novi timovi za reviziju kada će biti jasnije i kako ovaj proces učiniti učinkovitijim.
U tekstu se navodi i da bi konačan financijski rezultat po Federaciju BiH mogao biti katastrofalan jer bi određeni branitelji sudskim putem mogli dobiti odštete i po 26.000 maraka zbog kršenja njihovih prava.
Svjesno se prešućuje činjenica da još nema ni jedne pravomoćne odluke u postupku revizije budući da oni koji su izvedeni iz prava još nisu iskoristili sve pravne lijekove koji im stoje na raspolaganju, tvrdi Večernji.ba.
Podsjećamo, revizijom boračkih primanja, koju je tokom svog mandata sproveo ministar Zukan Helez, ostvarene su ogromne uštede u federalnom budžetu, a prema zvaničnim podacima one iznose oko 100 miliona maraka. Koliko će ukidanje odluka Helezove revizije koštati Federaciju i kakve će posljedice imati, građani će osjetiti vrlo brzo.
Da li je ovo još jedna kapitulacija Bakira Izetbegovića pred zahtjevimaDragana Čovića?!

 

(DEPO PORTAL/aa)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close