-TopSLIDEBiHPolitika

Nova carinska politika u BiH napravit će haos: Izvoz će biti drastično manji, i do 70 posto u toku jednog dana!

VIDEO/ ODLUKA ZBOG KOJE SE DIŽE PRAŠINA

Izvoznici navode da će navedena Odluka, koju je potvrdilo Vijeće ministara, a koja bi u konačnoj primjeni trebala biti u februaru naredne godine, prouzrokovati dalekosežne negativne posljedice, jer se skraćuje postupak carinjenja sa 24 sata, tokom sedam dana u sedmici, na period od 10 sati, tokom šest dana u sedmici

Bh. izvoznici upozoravaju da usvojena Odluka o provođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini može nanijeti nesagledive posljedice u privrednom sektoru, budući da se ograničava izvoz. Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i kompanije su pokrenuli postupak izmjene Odluke. Od Savjeta ministara traže da se uskladi sa novim Zakonom, a inicijativu je uputila i Vlada Tuzlanskog kantona.


Izvoznici navode da će navedena Odluka, koju je potvrdilo Vijeće ministara, a koja bi u konačnoj primjeni trebala biti u februaru naredne godine, prouzrokovati dalekosežne negativne posljedice, jer se skraćuje postupak carinjenja sa 24 sata, tokom sedam dana u sedmici, na period od 10 sati, tokom šest dana u sedmici.


Edis Bajić, rukovodilac Pravne službe “Širbegović Inženjering” Gračanica, navodi za BHRT:


– Tako da će to konkretno u slučaju Širbegović Inženjeringa na nekih 70 posto da smanji proces izvoza u toku jednog dana.


Sena Šaranović, direktorica departmenta Upravljanje narudžbama “ArcelorMittal” Zenica, pojašnjava:


– Izvoz naše robe zahtijeva dnevni utovar i opremu do 200 kamiona koji moraju biti opremljeni i utovareni unutar 24 sata, tako da bi u ovom slučaju bili primorani prekinuti utovar i opremu nakon 17 sati popodne i nastaviti sljedeći dan. To može puno otežati rad, ne samo ArcelorMittala, nego i prevoznika koji će gubiti puno vremena.


Sve to, navode, može dovesti do gubitka kupaca na izvoznim tržištima, smanjenja nivoa poslovanja i indirektno uticati na dobavljače i ekstrene izvođače radova. U pismu upućenom Vijeću ministara i resornom ministarstvu postavljaju pitanja:


– Zašto se u trenutno teškim uslovima poslovanja u Bosni i Hercegovini, i teškim ekonomskim prilikama u inostranstvu, zbog brojnih poskupljenja, usporava i ograničava izvoz? Da li je cilj donošenja novih propisa usporavanje ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, smanjenje izvoza i stvaranje ekonomskog okruženja koje odbija strane investitore, ili obrnuto?


Inicijativu na relevantne adrese je uputila i Vlada Tuzlanskog kantona u kojem se nalazi većina vodećih izvoznika.


Rijad Bašić, pomoćnik ministra za privredu Tuzlanskog kantona, u izjavi za BHRT naglašava:


– Oni koji odlučuju o ovakvim stvarima trebaju da ozbiljno shvate i da na vrijeme rješavaju i da uzmu u obzir sve što mi ovdje imamo, našu proizvodnju, naše subjekte koji su izvozno orjentisani i koji bez izvoza ne mogu ni poslovati.


Edis Bajić također pojašnjava:


– Naša firma je 95 posto izvozno orjentisana, naši poslovi su širom evropske unije i mi želimo da nastavimo u tom pravcu, tako da zaista smatramo da ćemo, zajedno sa ostalim izvoznicima, u tom pravcu ići.


Dok se izvoznici nadaju izmjeni Odluke, iz BHRT-a su upite poslali Vijeću ministara i Ministarstvu vanjskih poslova, ali odgovor nisu dobili. Poslodavci pozivaju da se, umjesto štetnih odluka, aktivno radi na razvoju privrede i poticanju ekonomskog razvoja, povećanju proizvodnje i olakšavanju, izvoza te privlačenju stranih investitora.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close