BiHPolitika

Normiranje presuda ugrožava provođenje pravde!

SUDIJE SUDA BIH DOBILE PODRŠKU OD CARMELA AGIUSA: Normiranje presuda ugrožava provođenje pravde!

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius poslao pismo podrške sudijama Suda BiH u vezi sa namjerom VSTV-a da izjednači norme svih sudija u državi. Agius o ovom problemu upoznao i generalnog sekretara UN-a. VSTV ne odustaje od namjere da Sud BiH, kroz normiranje, stavi pod kontrolu

Piše: Avdo Avdić

“Pristup rukovođenja pravosudnim ustanovama koji se temelji na rezultatima prebacuje fokus s pravičnog i efikasnog presuđivanja u prvostepenim i drugostepenim postupcima – dakle sa provođenja pravde na provođenje mjerljivih i rokovima ograničenih rezultata i ishoda što je pogrešno. To nije ni primjereno, ni praktično niti realno”, 

Ovo je u svom pismu danas upućenom sudijama Suda BiH napisao Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, čime je, faktički, podržao državne sudije koje su negodovale zbog namjere Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH da izjednači norme svih sudija u Bosni i Hercegovini. Sudija Agius u pismu u koje je Žurnal imao uvid navodi da je o ovoj problematici upoznao i generalnog sekretara UN-aAntonija Guterresa s “kojim je podijelio vlastite bojazni u pogledu ove situacije”.

“Pored toga, proslijedio sam vaš dopis specijalnom izvjestiocu UN-a za nezavisnost sudija i advokata. Ovo, po svemu sudeći, predstavlja značajnu situaciju koja iziskuje njegovu veliku pažnju”, napisao je sudija Agius sudijama iz Odjela za razne zločine Suda BiH.

NORMA ZA RATNI ZLOČIN

Podsjećamo, početkom septembra ove godine pedeset sudija Suda BiH optužilo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće sa Milanom Tegeltijom na čelu da propisima o normiranju i ocjenjivanju sudija ugrožava nezavisnost i efikasnost pravosuđa. Osim VSTV-u, sudije su pisale i predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmelu Agiusu koji im je danas i formalno pružio podršku. 

VSTV mjesecima pokušava usvojiti Izmjene i dopune Pravilnika o orjentacijskim mjerilima za rad sudija i stručnih saradnika u sudovima, a tim dokumentom je predviđeno da se državne sudije izjednače sa sudijama na nižem nivou pravosuđa, te da im se, ukoliko su u predmetima angažovani stručni saradnici, jedan predmet računa kao 60 posto predmeta. 

Osim toga, ista norma se ne odnosi na tužioce Tužilaštva BiH. To bi, prema navodima državnih sudija, posebno ugrozilo rad Odjela za ratne zločine. Tako je, prema analizi Suda BiH, tokom 2018. godine Tužilaštvo BiH tom Sudu dostavilo 27 optužnica za ratne zločine. Odjel za ratne zločine Suda BiH broji 15 sudija. Propisana norma za državne sudije na ratnim zločinima je pet presuda godišnje, što znači da je potrebno da na taj odjel Suda BiH, Tužilaštvo pošalje 75 optužnica. Analizirajući samo prošlu godinu, od 27 podignutih optužnica Tužilaštva BiH samo je njih 14 završilo u procesu pred Sudom BiH. To je, faktički, 61 optužnica manje od onih potrebnih za ispunjavanje sudijske norme. 

“Postavlja se logično pitanje – kako je moguće da sudije Suda BiH ostvare godišnju normu od 75 presuda na osnovu deset optužnica. Navedeno je još jedan primjer ambivalentnog normiranja godišnje norme između Suda i Tužilaštva, na štetu Suda u korist Tužilaštva”, navedeno je u pismu koje su sudije Sud BiH uputile VSTV-u.

OZBILJNO SHVATAM SITUACIJU

O istoj problematici državne su sudije informisale i sudiju Agiusa i danas im je stigao odgovor. 

“Bio sam uznemiren kada sam čitao sadržaj vašeg dopisa. Iako sam bio svjestan nekih od promjena koje navodite, ipak sam bio zapanjen njihovim razmjerama i uticajem koji ste naveli da one imaju na vaš rad. Uvjeravam vas da ozbiljno shvatam ovu situaciju”, napisao je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. 

Ipak, VSTV ne odustaje od svoje namjere za izjednačavanjem normi za sve sudije u državi, bez obzira na to što državne sudije sude najsloženije predmete ratnih zločina. Na taj način, naime, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija namjerava da kroz proces ocjenjivanja na osnovu normi Sud BiH stavi pod svoju kontrolu. 

(zurnal.info) 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close