NogometSport

Nogomet ima nova pravila

NAKON dugotrajni mudrovanja i konzultacija, FIFA je od ove nogometne sezone odlučila mijenjati pravila nogometne igre. Vode se burne polemike među igračima, trenerima, sucima i navijačima jer su određene izmjene očigledno nedorečene.

Izvor: Index.hr

Nova pravila nogometne igre testirana su i uvedena su preko ženskog SP-a u Francuskoj, afričkog Kupa nacija te Copa Americe. Potrebno je još vremena da se akteri na terenu uštimaju, primjerice oko tumačenja situacije igranja rukom.

To su najbolje osjetili Dinamovi igrači i navijači u srijedu na prvoj utakmici play-offa Lige prvaka protiv Rosenborga kad je sudac Daniele Orsato igranje rukom jednog norveškog braniča protumačio kao nenamjerno, odnosno “ruku uz tijelo”. Na snimci se vidjelo da igračeva ruka nije bila u najprirodnijem položajem, a ni VAR se nije oglasio smatrajući da nije bila riječ o “očitoj sudačkoj pogrešci”, jedinom uvjetu kad se u igru uključuje sudac u VAR sobi.

Od ove sezone gledat ćemo malo drugačiji nogomet koji polako izlazi iz okova tradicionalizma koji su ga često sputavali u napretku. Dio publike smatra da se nogomet ipak ne treba mijenjati te da nove promjene unose bespotrebne komplikacije u sport prepoznatljiv po dugovječnosti vlastitih pravila. Evo kako nova pravila u praksi utječu na igru.

MRTVE LOPTE

Prema dosadašnjim pravilima, kada bi sudac prekidao igru zbog nepredviđenih okolnosti poput ozljede igrača, lopte koja više nije adekvatna za igru ili utjecaja na igru od strane vanjskih faktora, igra se nastavljala takozvanom mrtvom loptom. Sudac bi ju ispustio između igrača dviju ekipa, a prešutan dogovor je bio da se u toj situaciji lopta vraća ekipi koja je imala posjed prije prekida igre. 

Sada to više neće biti slučaj. Lopta će se odmah dodijeliti ekipi koja je posljednja imala posjed prije prekida, i to na mjestu na kojem je zadnji put neki od igrača dotaknuo loptu, a svi ostali igrači morat će biti udaljeni barem četiri metra. Glavna vodilja za ovu promjenu bile su nebrojene situacije kad igrač leži na travnjaku. U tom slučaju je protivnička momčad izbacivala loptu u aut, potencijalno u izglednoj situaciji, a kad bi im je protivnička momčad vraćala, to bi u pravilu bilo duboko u njihovoj polovici ili čak kod golmana. Momčadi koja je imala loptu u posjedu prije prekida tada bi trebalo puno više vremena da se vrati u poziciju u kojoj bi bila što često ni ne bi bilo moguće.

Ako do mrtve lopte dođe u šesnaestercu, ona će biti dodijeljena golmanu bez obzira na to koja je ekipa imala posjed prije prekida. Također, odsad će slučajno postizanje gola od strane suca te kontakt suca i lopte koji za posljedicu ima promjenu posjeda – biti dosuđeni kao mrtva lopta.

 


SUDAC VIŠE NIJE ZRAK

Do sad je sudac na terenu bio tretiran kao “zrak”, odnosno kad god bi ga lopta slučajno dotaknula igra bi se nastavila. No, od ove sezone svaki dodir suca s loptom zaustavlja igru. Sudac će loptu uzeti u ruku i podbaciti je momčadi koja je bila u njezinu posjedu prije nego što je dotaknula suca. Također, pogodi li lopta suca i na taj način se odbije u gol, on neće biti priznat.

IGRANJE RUKOM

I dalje je najkontroverznije nogometno pravilo igranje rukom. Činilo se da nije dovoljno dobro definirano i da je sucima omogućavalo širok prostor za interpretaciju, što je uzrokovalo izrazito različita stajališta o prirodi ovog pravila. Sada je igranje rukom pobliže i preciznije definirano.TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Igranje rukom, bilo namjerno ili slučajno, kažnjavat će se u idućim slučajevima:

– kada igrač postigne gol rukom,

– kada igrač igra rukom te uđe u gol-šansu, bez obzira na to je li postignut gol (Manchester City – Tottenham, poništeni gol Cityja za 3:2 u sudačkoj nadoknadi),

– kada je svoje tijelo učinio neprirodno većim postavljanjem ruke u određeni položaj (najbolji primjer je finale Lige prvaka i Sissokovo igranje rukom),

– kada se ruka nalazi iznad ramena (osim ako je igrač iskontrolirao loptu te je ona dotaknula ruku).S druge strane, igranje rukom neće biti smatrano prekršajem ako je:

– lopta pogodila igrača,

– ruka bila postavljena blizu tijela i nije učinila tijelo neprirodno većim,

– igrač pao i lopta ga je pogodila u ruku kojom se služio kako bi ublažio pad, a ne kako bi spriječio prolazak lopte.

Također, golmanu je dozvoljeno igrati rukom poslije neuspješnog pokušaja da vrati loptu u igru nakon auta ili povratnog dodavanja. 

GOL-AUT

Kod izvođenja gol-outa golman sada smije dodati loptu suigraču unutar šesnaesterca, dok po starim pravilima lopta nije bila u igri dok ne bi napustila kazneni prostor. 

Suparnik i dalje treba čekati izvođenje izvan šesnaesterca. Ovo pravilo moglo bi donijeti sasvim novu mehaniku u kreiranju napada od golmana, posebno kod ekipa koje napad počinju od stopera, koji će sada loptu moći dobiti puno bliže svom golu. 

To je pravilo promijenjeno jer su ekipe koje igraju vrlo visoki presing bile u golemoj prednosti u odnosu na protivnika. Stisnule bi ih na vrhu šesnaesterca i puno lakše dolazile do lopte. Ovim pravilom momčadi koje izvode gol-aut imat će puno više prostora i mogućnosti iznijeti loptu.


SLOBODNI UDARCI

Kada ekipa koja se brani postavi više od tri igrača u obrambeni zid, nijedan igrač napadačke momčadi nema pravo stati u živi zid i time ometati organizaciju i blok. Ako napadač kojim slučajem u trenutku izvođenja bude udaljen od živog zida za manje od metar, tada će se protiv te ekipe dosuditi indirektni udarac.

Zanimljivo zaobilaženje pravila pokazala je ženska reprezentacija Španjolske, koja je postavila vlastiti živi zid ispred obrambenog da bi se on u posljednjem trenutku maknuo. 

Također, ekipa ima pravo izvesti slobodni udarac na brzinu, a sudac neće zaustavljati igru kako bi pokazao žuti ili crveni karton suparniku, već će to napraviti prilikom prvog prekida. S druge strane, ako bude počinjen prekršaj za crveni karton zbog sprečavanja izgledne šanse za gol, a ekipa koja napada brzo izvede slobodni udarac, tada će se taj prekršaj naknadno sankcionirati samo žutim kartonom jer je druga ekipa započela novi izgledni napad.

PENALI

Jerzy Dudek može biti sretan što je u mirovini. Odsad nije moguće izvesti penal ako golman dodiruje mrežicu ili stativu ili ako se stativa koju je golman dodirnuo još uvijek trese. 

Također, golman ne smije stajati ispred linije, već mora s obje noge barem djelomično dirati liniju (ili biti iznad nje ako poskakuje) pa će teže dolaziti do situacija poput one s Eura 2016. kada je Subašić obranio penal Ramosu. 

U Premiershipu takvi prekršaji golmana neće biti provjeravani VAR-om, već će suci na terenu donijeti odluku bez pomoći tehnologije. Također, napadač više ne mora napustiti igru ako mu se ukazuje pomoć pri startu koji je rezultirao penalom. On ga može sam izvesti dok god sudac ocijeni da mu je ukazana pomoć dovoljno brza te da ne stvara preveliku pauzu u igri.

ZAMJENE

Konačno, pravilo za sve one koji mrze zadržavanje vremena. Odsad je igrač dužan napustiti teren na najbližem mogućem mjestu osim ako sudac ne dozvoli drugačije. Svaki igrač koji prekrši ovo pravilo, bit će kažnjen žutim kartonom. 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close