Noam Chomsky: MMF sada traži novac od svih za zajmove koje je podijelio!

MMF pozaujmljuje novac svima, jer vjeruje da će to neko na kraju vratiti, zato što kapitalistički sistem zahtjeva konsatnu cirkulaciju novca, kaže ugledni američki filozof, lingvist, pisac i predavač Noam Chomsky

(Anadolija)

Ugledni američki filozof, lingvist, pisac i predavač Noam Chomsky na svome privatnom Twitter profilu napisao je da sada Međunarodni monetarni fond (MMF) traži novac ne samo od nacionalnih vlada kojima je dao zajam nego i od njihovih susjeda i prijatelja, javlja Anadolu Agency (AA).

“MMF je čisto antikapitalistička tvorevina. Naprimjer, zamislite ja vama sada posudim novac. I znam da ste vi rizičan dužnik, ali ipak ja insistiram na visokim kamatnim stopama”, napisao je Chomsky.

Dodaje da MMF pozajmljuje novac svima jer vjeruje da će to neko na kraju vratiti jer kapitalistički sistem zahtjeva konsantnu cirkulaciju novca.

“Ali zamislite sada da mi vi ne možete vraćati taj novac. U kapitalističkoj ekonomiji to je veliki problem. Pozajmio sam rizičnom dužniku a mislim da ću zaraditi na tome. Ali tada MMF ima problem jer kako vratiti taj novac od nekoga ko ga realno nema. To je kako MMF sada funkcioniše”, tvrdi Chomsky.

Ipak, on tvrdi da MMF sada želi da susjedi zemlje dužnika vraćaju novac kada dužnik nije u stanju da to učini.

“To bi jednostavno kazano značilo, da sada vaši prijatelji i susjedi moraju otplatiti vaše dugove ako vi to ne možete sami. Oni nisu pozajmili taj novac ali ga moraju vračati MMF-u kao da jesu”, smatra ugledni profesor.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close