Njujork: “Halimin put” osvojio i 14. nagradu

Film “Halimin put” Arsena Antona Ostojića osvojio je Nagradu publike na 10. festivalu bosanskohercegovačkog filma u Njujorku, doznaje se večeras od redatelja.
Na sinoć završenom festivalu, koji se održavao od 9. do 11. maja, bilo je prikazano pet cjelovečernjih igranih filmova i desetak kratkometražnih.

Film “Halimin put” premoćno je osvojio Nagradu publike, uz rasprodanu projekciju i iskreno oduševljenje svih prisutnih, naveo je redatelj Ostojić, dodajuću da će nagrade žirija biti naknadno dodijeljene zbog odsustva jednog člana.

To je ukupno već 14. nagrada za film sa devet festivala.

Nakon Njujorka, film se do kraja juna prikazuje izvan konkurencije na festivalima u Seattleu, Petrogradu i Cluju, a u konkurenciji u Portugalu i Rimu.

Riječ je o dirljivoj posljeratnoj priči o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo.

Muslimanka, koju glumi Alma Prica, traži posmrtne ostatke muža i sina ubijenih tokom rata u BiH, no zbog DNK analize mora otkriti kako je sina u tajnosti posvojila.

Film je nastao u produkciji Arkadene Zagreb i koprodukciji s HRT-om, Studijem Arkadena iz Slovenije i FIST Produkcijom iz BiH, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close