PolitikaRegion

Njemački Taz.de: “Hrvatska tajna služba planirala teror u Bosni”!

POGLED IZ NJEMAČKE NA ŠPIJUNSKU AFERU: “Hrvatska tajna služba planirala teror u Bosni”!

Bosanci u Hrvatskoj trebali su krijumčariti oružje u Bosnu. Nalogodavac je hrvatska tajna služba. To se uključuju u zvaničnu politiku Zagreba, piše njemački novinar Erich Rathfelde na portalu dnevnog lista Taz.de.

Bosanski diplomat Veljko Obrenović nije bio malo iznenađen prošlog utorka kada su iznenada trojica ljudi pred vratima ambasade Bosne i Hercegovine u Sloveniji htjeli dati u protokol visoko brizantne izjave. Doduše diplomat nije htio davati dalje podatke portalu klix.ba i ukazao je na to da mora informirati svoje vlastito ministarstvo inozemnih poslova. Međutim već je procurilo da se ove izjave odnose na od prije sedam dana poznati „skandal regrutiranja selafija“.

Prema ovome hrvatska tajna služba pokušava zavrbovati Bosance koji žive u  Hrvatskoj da krijumčare oružje u Bosnu i Hercegovinu i deponiraju u džamijama. Skandal je otkriven prošle sedmice od novinara Avde Avdića iz istraživačkog portala Žurnal. Pripadnici tajne službe su zaprijetile poslijedicama ako se te osobe ne pridruže i ne budu radile za hrvatsku tajnu službu.

Jedan Bosanac rekao je novinaru da je trebao odvesti oružje u džamiju u blizini centralnobosanskog grada Zenica. Čovjek koji živi u Zagrebu je nakon ove uzjave istjeran iz Hrvatske. Tužilaštvo BiH je najavilo da će ispitati ovaj slučaj.


Više osoba je ispitano u vezi sa ovim slučajem. U utorak je ministar sigurnosti Dragan Mektić podnio opširan izvještaj državnom rukovodstvu BiH. Pojedinosti ipak nisu poznate.

Za kritičke istraživačke novinare hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović zapada sve više u neugodnu poziciju. Oni je doduše direktno ne optužuju međutim po iskustvima iz poslednje godine ona bi u najmanju ruku mogla biti inspirator neizvjesne akcije hrvatske tajne službe, smatraju oni. Njene antibosanske izjave poslednjih mjeseci vode zaključku da je hrvatska tajna služba radila u tom smislu.

Više puta predsjednica je proteklih mjeseci naglašavala da je BiH „gnijezdo terorizma“. Prošle godine je tvrdila da na granicama Hrvatske stoji 60.000 naoružanih selafija. Nakon protesta centralne vlade BiH ona je doduše povukla ovu izjavu i izvinila se. Međutim ona u svojim posjetama Briselu i Berlinu stalno naglašava da je hrvatski narod u BiH stalno ugrožen.

Iza ovih optužbi stoji kampanja hrvatske vlade da se stvori treći, etnički definirani entitet u BiH.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close