Njemački Miebach zainteresovan za Rudnik željezne rude Vareš

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić sa resornim ministrima  privrede i prostornor uređenja, primio je jučer predstavnike konzorcija „Miebach“ („Mibah“) iz Njemačke na čelu sa Christophom Engelke-om, vlasnikom konzorcija.

Ova njemačka kompanija koja postoji više od sto godina i u svom sastavu ima 52 fabrike, bavi se metalskom i industrijom cementa, te mašinogradnjom. Tokom razgovora u sjedištu Vlade Kantona, predstavnici ove kompanije izrazili su interesovanje za ulaganje u Rudnik željezne rude Vareš.

Premijer Husejnagić pružio je osnovne informacije o ovom Rudniku te o trenutnom stanju u pogledu vlasništva kao i načinima na koje je regulisano dobijanje koncesije za vađenje rude na području Zeničko-dobojskog kantona. On je također kazao da  Vlada Zeničko-dobojskog kantona pruža maksimalnu podršku svim ozbiljnim stranim investitorima, i to u mnogim segmentima,a posebno kod olakšavanja administrativnih procedura neophodnih za investiranje na ovom području.

Tokom razgovora predstavnici Mibaha izrazili su interesovanje za strukturu kapitala u vareškom Rudniku, imovini, načinu vađenja rude i njenom sastavu, geološke karte te za mnoge  druge aspekte vezane za investiranje u ovo preduzeće. S obzirom na to da preko 60 odsto vlasništva trenutno pripada poduzeću „Jata“,  koje je zainteresovano za prodaju svog dijela kapitala, njemački investitori izrazili su spremnost da razgovaraju sa postojećim vlasnicima. Nakon što ovi razgovori budu obavljeni, kompanija Mibah će prezentirati svoje stavove Vladi Kantona, saopćeno je iz Vlade ZDK.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close