Njemačka za poplavljena područja izdvojila 7.000.000 eura

Njemačka Vlada je za poplavljena područja u BiH do sada izdvojila oko 7.000.000 eura, a pomoć će biti nastavljena, izjavio je jučer u Doboju zamjenik ambasadora Njemačke u BiH Adrian Polman.

Polman je istakao da je razmjera štete pričinjena ovom gradu tokom polava ostavila na njega veliki utisak, ali da je impresioniran brzinom i načinom na koji se Doboj dovodi u normalno stanje.

“U svakoj nevolji prepoznaju se prijatelji”, rekao je Polman novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Obrenom Petrovićem, istakavši da će Vlada Njemačke i dalje podržavati građane BiH.

On je naveo da je u BiH hitnom procedurom donirana humanitarna pomoć vrijedna 1.000.000 eura, 1.000.000 eura je izdvojeno za pomoć u uklanjanju mina, a 5.000.000 evra kao mikrokreditna sredstva za obnovu kuća i preduzeća.

Njemački diplomata je istakao da je namjera posjete da bude stvorena slika i prikupljene informacije o visini i razmjeri štete u ovom gradu.

Polman je ukazao da prioriteti nisu samo izvještaji, koliko ljudske sudbine, te da to treba stalno imati u vidu.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović zahvalio je za dosadašnju pomoć njemačke Vlade BiH, a kao potrebe grada naveo je sušilice, te sanaciju Gradske toplane koja je pretrpjela veliku štetu.

Petrović je istakao da bez direktne pomoći grada lokalnom stanovništvu i privrednicima neće biti moguće realizovati sanacione planove i najavio da će predložiti Skupštini grada da usvoji odluku o kreditnom zaduživanju od 15.000.000 KM, što će biti podijeljeno ugroženima.

“Pomoć bi se dijelila na osnovu utvrđenog spiska koji u ovom trenutku još nije konačan”, istakao je Petrović, dodajući da bi po 1.000 KM dobijali građani, a od 5.000 do 15.000 KM privrednici.

Zamjenik ambasadora Njemačke nakon sastanka sa gradonačelnikom Petrovićem posjetiće lokalni Crveni krst kojem će donirati određenu pomoć.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close