Njemačka ulaže napore u ekonomski oporavak Balkana

“Kupujmo balkansko”

Iako je Balkan proteklih sedmica spominjan uglavnom u kontekstu problema s valom izbjeglica, vlada u Berlinu iza kulisa ulaže napore u gospodarski oporavak regije. I ti napori su očito već urodili plodom.

– Otkrili smo potpuno nove mogućnosti za razvoj naših poslova-tako glasi samo jedna od reakcija brojnih njemačkih gospodarstvenika koji učestvuju u programu “Einkaufsinitiative Balkan” (Inicijativa za nabavu robe s Balkana).

Inicijativa je pokrenuta kao rezultat prošlogodišnje Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu , a njeni inicijatori su njemačko udruženje logističara i firmi za nabavku BME, Njemačka gospodarska i trgovačka komora DIHK te vlada u Berlinu, javlja Deutsche Welle.

Cilj inicijative je da se direktno spoje proizvođači iz regije zapadnog Balkana s potencijalnim kupcima, odnosno poduzećima iz Njemačke.

Proteklog juna je tako u Münchenu održana i posebna konferencija na kojoj je BME organizirao više od 400 direktnih razgovora “u četiri oka” između potencijalnih partnera.

Na odvojenim sastancima se gotovo 100 izabranih tvrtki s područja zapadnog Balkana predstavilo ispred 22 potencijalna partnera iz Njemačke. U proteklih nekoliko mjeseci su te firme iz BiH, Srbije i Hrvatske dobile 170 konkretnih upita njemačkih kupaca.

– Nakon izvjesnog perioda i analize možemo reći da je inicijativa veliki uspjeh –  kaže Olaf Holzgrefe iz udruženja BME koji naglašava da su već sklopljeni poslovi u iznosu od više stotina hiljada eura.

– Tvrtke s Balkana koje su se pojavile na konferenciji bile su odlično pripremljene, neki njihovi predstavnici su govorili njemački i naši gospodarstvenici su bili ugodno iznenađeni. Posebno dobar dojam su ostavili predstavnici iz jedne države na koju nitko ozbiljno nije računao,  riječ je o BiH. Ova država ima veći potencijal nego što je iko očekivao – rekao je prenosi Deutsche Welle.

Holzgrefe ističe da potencijal postoji u segmentima gdje je potrebno odraditi neku tehničku obradu materijala, prvenstveno u metaloprerađivačkoj industriji. Autoindustrija Njemačke je, naravno, veliki potencijalni kupac, ali u ovom trenutku postoje realniji ciljevi: “Šansa je saradnja sa srednje velikim njemačkim firmama, u investicijama u razvoj novih segmenata proizvodnje, u ulaganju u kvalifikacije vlastite radne snage i u ovladavanju određenim proizvodnim procesima.”

Među onima koji su pronašli puteve saradnje je i tvrtka Masterwerk iz Münchena, čiji je vlasnik Muamer Babajić. Ona se bavi konstrukcijom i izradom dijelova za automobilsku i strojarsku industriju kao i robotikom.

Babajić je nakon konferencije u Münchenu već sklopio poslove s firmama iz Srbije, a pregovori sa tvrtkama iz BiH su još u toku. Babajić tvrdi da su mogućnosti privrednika iz regije, odnosno iz BiH, mnogo veće nego što to oni misle.

Granice ne postoje kada je u pitanju kupovina opreme, proizvodnja i transfer znanja.
(FENA)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close