Njemačka RTV ARD: Bekto Precisa čudo Goražda, rade za Mercedes i Porsche

Njemačka RTV ARD na svom blogu napisala je kako je bh. kompanija Bekto Precisa čudo Goražda koje svojim prozvodima snadbjeva renomirane svjetske proizvođače automobila. Tako ako zavirite ispod haube Ferrarija, Jaguara, Porsche-a nećete vidjeti samo dijelove koji su napravljeni u Stuttgartu ili Halewood-u, nego i one koji su pravljeni u Goraždu u BiH.

Pišu kako se uprkos ratnim dešavanjima koja su zadesila ovaj mali grad ljudi nisu predavali. Naročito ne Redžo Bekto koji je godinama radio u Njemačkoj, a nakon rata je vidio šansu u svojoj državi. Osnovao je prvu privatnu firmu u BiH nakon rata. Sa osam radnika je Bekto Precisa 2005. godine otvorena, danas imaju preko 430 radnika a u planu je posao za još 250.

“Ova bosanska firma opskrbljuje renomirane proizvođače automobila kao što je Audi, Ferrari, Mercedes, Jaguar, Cadillac, Maybach pa čak i Porsche”, piše  Njemačka RTV ARD , ističući kako je Porsche prvi put od osnivanja prekinuo svoju tradiciju i dozvolio da firma iz inostranstva pravi dijelove za njih i to upravo Bekto Precisa.

Pišu, kako su plate u ovoj kompaniji duplo veće nego u ostatku zemlje te od toga profitira i cijelo Goražde.

“Imaju manju stopu nezaposlenosti, nego sto je prosijek u EU. Zapošljavjaju i ljude iz drugih zemalja kao sto je Srbija i time rade ujedno na pomirenju. Ako ovog preduzetnika i njegovu kćerku Enisu pitate za recept uspjeha reći će vam samo jedno: ‘Rad, rad i samo rad”, napisali su na RTV ARD.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close