Njemačka: Rabljene elektrane na prodaji putem Interneta

Nije neobično, ako putem online oglasa prodaju rabljeni automobili. No, ako se na Internetu prodaja rabljene toplinske i plinske elektrane, to izaziva više pažnje.
Na prodaji su primjerice dvije termoelektrane, svaka s kapacitetom od 100 megavata i 200.000 radnih sati. Cijena je stvar dogovora. Jörg Röthemeier, voditelj prodaje u pogonu Veltheim u Bielefeldu, tvrdi da oni nude “dobre stare njemačke mašine”.
“Elektrana je u vlasništvu energetske grupacija E.ON i grada Bielefeld, prvi i drugi blok elektrane ne rade više, u pogonu je samo treći blok i plinska turbina. Za sada nema potražnje za ove obje elektrane, ali se nadamo da još uvijek možemo naći nekoga ko će kupiti “dobre stare njemačke mašine.”
Posrednik, koji je neka vrsta online energetskog tržišta, zove se RAG Mining Solutions. Na svojoj internetskoj stranici nude cijeli popis korištenih elektrana na ugalj, plin ili naftu. U ponudi su i dva bloka elektrane Veltheim u Bielefeldu. Najviše je na prodaji elektrana na fosilna goriva, uključujući i one koji nastavljaju s radom, ali ne donose velike profite.
Hildegard Müller, voditelj energetskog društva BDEW, kaže da je rad konvencionalnih elektrana sve neprofitabilniji, te ističe da će većina njih uskoro morati prestati s radom. Zbog velike ponude cijena električne energije na berzi je pala. Bez obzira na to, Nijemci plaćaju najskuplju struju na kontinentu, i time sufinansiraju subvencioniranje prijelaza na obnovljive izvore energije. Na popisu federalne agencije za opskrbu električnom energijom je 49 elektrana na fosilna goriva koje planiraju prekid svog ​​rada, uključujući i potpuno nove plinske elektrane.
Na popisu prodaje tvrtki RAG je trenutno deset elektrana, a uglavnom su one koje koriste ugalj kao gorivo, a neke su i na plin. Među njima su čak i one koji se reklamiraju kao potpuno nove. Koje su to elektrane na web strani posrednika ne objavljuju, a ni novinarima nije uspjelo doći do tih podataka, mada su opisane sve njihove tehničke karakteristike.
Potencijalni kupci dolaze iz Azije, Afrike i istočne Evrope. Međutim, podaci o tome ko su kupci i što oni kupuju, skriveni su od pogleda javnosti. Njemački zeleni ističu da se načelno ne suprotstavljaju tome što se još uvijek korisne i funkcionalne elektrane prodaju, ali u isto vrijeme brine emisija ugljičnog dioksida.
Njihove brige nisu u potpunosti neutemeljene.
U aprilu, Evropska komisija objavila je izvještaj prema kojem njemačke termoelektrane ispuštaju u atmosferu daleko najviše ugljičnog dioksida u Evropi. Web sedmčnik Spiegel, koji je oslonio na pomenuti izvještaj Evropske komisije, izvijestio je da je među deset najprljavijih elektrana u Evropi pet njemačkih i one su odgovorne za oko polovinu od 212 miliona tona ugljičnog dioksida kojeg ispušta u atmosferu deset najvećih zagađivača.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close