Njemačka ne želi više da blokira Tursku na putu prema EU

Njemački mediji navode da je njemačka kancelarka Angela Merkel dala zeleno svjetlo za otvaranje novog poglavlja sa Turskom u okviru procesa priključenja te zemlje u Evropsku uniju (EU).

(Anadolija)

Prema pisanju uglednog njemačkog lista “Spiegel”, kako prenosi Anadolija, ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle i kancelarka Merkel podržavaju ideju da Turska otvori novo poglavlje na putu prema EU.

Njemački mediji navode da je ovim prijedlogom Njemačka odustala od ranijeg protivljenja otvaranju novog poglavlja razgovora o članstvu EU sa Turskom.

S druge strane, Evropska komisija je preporučila u svome novom godišnjem izvještaju o napretku da je Turska ostvarila određeni napredak na putu prema Briselu. Poglavlje o regionalnoj politici EU-a Turska je trebala otvoriti u junu, ali je zbog demonstracija u Turskoj EU odgodila otvaranje ovog poglavlja sa Turskom.

List “Spiegel” navodi da će u slučaju da na sastanku Vijeća za opće poslove EU-a u Luksemburgu u utorak i ostale zemlje članice EU-a podrže ideju Njemačke, na narednoj Međudržavnoj konferenciji EU-a u novembru bude određen datum o otvaranju novog poglavlja sa Turskom.

Inače, Turska je počela pregovore o pridruživanju sa EU 2005. Godine, ali je napredak prema EU usporen zbog nekoliko političkih prepreka uključujući pitanje podijeljenog Kipra i protivljenja turskom članstvu u Njemačkoj i Francuskoj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close