PolitikaSvijet

Njemačka najveća prepreka Trumpu u pregovorima s EU

Njemačka koristi “bezobrazno potcijenjeni” euro kako bi iskorištavala Sjedinjene Američke Države i njihove partnere u Europskoj uniji, rekao je Trumpov visoki savjetnik za trgovinu, a ovaj komentar će vrlo vjerojatno naići na oštre reakcije najvećeg europskog gospodarstva.

Peter Navarro, prvi čovjek Trumpova novog Nacionalnog vijeća za trgovinu, rekao je za Financial Times da je euro kao “njemačka marka”, čija je niska vrijednost omogućila Njemačkoj prednost pred njihovim partnerima u EU. Prema njegovom viđenju, nova administracija će se usredotočiti na ovu valutu u pregovorima oko trgovinskih veza.

 

‘Njemačka je jedna od najvećih prepreka’

U odmaku od prijašnje američke politike, gospodin Navarro također je Njemačku nazvao jednom od najvećih prepreka američkoj trgovini s Evropskom unijom, a najavio je i pregovore s Unijom nakon povlačenja iz Transatlantskog sporazuma. Trumpova administracija usredotočila se na biratelarne dogovore, za razliku od multilateralnih sporazuma koje je provodila adminstracija njegova prethodnika Baracka Obame.

 

“Velika prepreka je kod gledanja na TTIP kao bilateralni dogovor s Njemačkom, koja i dalje iskorištava druge zemlje u EU, kao i SAD. Njemačka strukturna trgovinska neravnoteža, u odnosu na ostatak Evropske unije i SAD-a, naglašava ekonomsku različitost unutar EU, što znači da je to multiteralni sporazum, prerušen u bilateralni”, kaže Navarro.

 

Trumpova adminsitracija će se usprotiviti EU liderima

 

Ovaj komentar opet je pokazao spremnost Trumpove administracije da se usprotivi evropskim liderima, pogotovo njemačkoj kancelarki Angeli Merkle. Osim što su javno podržali plan birtanske premijerke Therese May za Brexit, Trump je Evropsku uniju nazvao “njemačkim vozilom”, a NATO “zastarjelim savezom”.

“Brexit je ubio TTIP s obje strane Atlantika, i prije nego je Donald Trump izabran za predsjednika. Ja osobno TTIP vidim kao multiteralni sporazum s mnogo zemalja, koje su pod jednim ‘krovom”, kaže Navarro za FT.

slobodna-bosna.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close