Njemačka je još uvijek prepreka novom pristupu EU prema BiH

Dolazak četiri ministra vanjskih poslova iz Evropske unije u Sarajevo je znak da je shvaćeno kako situacija u Bosni i Hercegovini zahtijeva promjenu u politici EU, smatra Kurt Basiner, američki analitičar iz Centra za politiku demokratizacije.

Prema njegovoj izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), pozitivno je što ministri uključujući šefove diplomatija Velike Britanije, Hrvatske, Mađarske i Austrije, žele se uoči predstojeće rasprave o BiH na sjednici Vijeća za vanjske poslove EU direktno uvjeriti u stanje na terenu.

– Nadam se da će ta rasprava biti suštinska i otvorena. Dobro je što sami dolaze da procijene situaciju, nego da je nametnu i proglase – kaže Basiner.

Prema njegovim procjenama, postoji realna šansa da Evropska unija zauzme drukčiji i novi stav prema BiH, ali je zasada najveća prepreka u Njemačkoj.

– Berlin je neodlučan u revidiranju osnovnih crta evropske politike prema BiH. Njemačka poziva na nešto što nazivaju „strateškim strpljenjem“. Ali, kako sada stvari idu, vrijeme ne radi za nas niti za napredak i nema prave strategije međunarodne zajednice – kaže Basiner za NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close