Nikšić: Građani se ne trebaju stidjeti kad traže fiskalni račun

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH provode pojačanu kontrolu primjene Zakona o fiskalnim sistemima. Od 25. januara od kada traje akcija izvršeno je ukupno 976 kontrola i izdata su 652 prekršajna naloga ili u 67 posto slučajeva, sa   novčanim kaznama od 1.091.340 KM.

– Evidentno je da kod primjene Zakona o fiskalnim sistemima još uvijek znatan broj poreznih obveznika za izvršenu uslugu ili prodaju robe ne izdaju fiskalni račun, odnosno da ne evidentiraju promet putem incijalnog fiskalnog uređaja i da vrlo često evidentirani promet u toku dana ne dostavljaju u server Porezne uprave – izjavio je danas na press-konferenciji direktor PU FBiH Midhat Arifović.

On istakao da cilj akcije nije kažnjavanje obveznika, nego poboljšanje discipline poreznih obveznika kako bi se svaki registrovani promet registrovao putem fiskalnog uređaja.

Za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu, kako je istakao Arifović, građani su dužni tražiti fiskalni račun. Na taj način sprečava se utaja poreza i utiče na povećanje javnih prihoda i poboljšanje kvalitete života građana, jer se pomoću fiskalnih kasa iskazuje stvarno realizirani promet koji pravne i fizičke osobe ostvare od prodaje robe na veliko i malo ili pružanja usluga.

Porezna uprava Federacije BiH je, po nalogu federalnog premijera, predložila Operativni plan aktivnosti pojačanog inspekcijskog nadzora primjene Zakona o fiskalnim sistemima za period od 25. januara do 30. aprila ove godine, a za realizaciju se predviđa angažovanje najmanje 50 inspektora Porezne uprave Federacije BiH. Kako su za provođenje planiranih aktivnosti potrebna dodatna sredstva, Vlada FBiH donijela je odluku o izdvajanju 123.875 KM.

– Vlada FBiH i ja lično dajemo apsolutnu podršku akciji Porezne uprave što smo jučer potvrdili svojom odlukom o izdvajanju sredstva koja će dodatno biti korištena za finansiranje aktivnosti Porezne uprave u toj akciji – istakao je federalni premijer Nermin Nikšić.

Prvi rezultati, kako je dodao, pokazali su opravdanost te akcije. Nikšić je podsjetio da iz Budžeta FBiH ove godine ima 970 miliona KM planiranih transfera za invalidnine, šehidske i porodice poginulih boraca, civilne, ratne i neratne invalide, za penzionere…

– Neuzimanjem fiskalnog računa nanosi se šteta tim ljudima, kao i ostalima koji primaju plaću iz Budžeta, a među njima su prosvjetni, zdravstveni radnici, policija, vojska, pravosuđe i svi oni koji su po definiciji svog posla oslonjeni na budžet. Akcija je bitna u smislu da se uvede red kod poreskih obveznika, ali je još bitnije da se u ovom trenutku probudi svijest građana i da se ne stide tražiti fiskalni račun. Time pokazujete patriotizam, svijest pripadnosti zajednici i ujedno iskazujete da želite da ono što ste platili završi tamo gdje treba – kazao je Nikšić.

Kako je poznato, za neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja propisane su novčane sankcije koje se kreću od 2.500 KM do 20.000 KM za pravne  osobe, a minimalna kazna za poduzetnike je 3.000 KM.

Također, Zakonom o fiskalnim sistemima propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM za kupce koji prilikom kontrole ne budu pokazali fiskalni račun inspektoru Porezne uprave Federacije BiH u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close