-TopSLIDEKultura

Nikola Tesla umro je na današnji dan 1943

1943 – Nikola Tesla (rođen 10. jula 1856. u Smiljanu kod Gospića, Austro-Ugarska (danas Hrvatska), preminuo 7. januara 1943. New York) bio je srpsko-američki naučnik i pronalazač u oblasti elektrotehnike i radio-tehnike. Većinu radnog životnog vijeka je proveo u New Yorku, SAD, radeći na izumima nezavisno ili sa drugim naučnicima.
Po njemu je nazvana jedinica za mjerenje magnetne indukcije.
Gimnaziju je učio u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Radeći četiri godine kao inženjer u Budimpešti i Parizu otkrio je okretno magnetsko polje i napravio prvi praktični motor za izmjeničnu struju. 1884. godine odlazi u SAD i tri godine kasnije osniva vlastitu laboratoriju, u kojoj dolazi do svojih najvažnijih otkrića – višefazni sistem izmjeničnih struja, koji je ubrzo izazvao velike izmjene u elektroindustriji. 1887. i 1888. godine zaštićuje patentom jednofazni i višefazni elektromotor, sistem razvođenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih.
U 1889. godini ostvaruje okretna dinama i transformatore izmjenične struje visokih frekvencija. Iste godine objavljuje i rezultate proučavanja fiziološkog djelovanja struja na čovjekovo tijelo i predlaže njihovu primjenu u liječenju. Od 1891. godine radi na ostvarenju bežičnog prenosa poruka i razvođenju energije bežičnim metodama. U razdoblju 1896-1914. patentira seriju pronalazaka koji čine osnovu savremene radio-tehnike. Od njegovih 700 pronalazaka nekoliko desetaka je našlo praktičnu upotrebu. U proljeće 1898. godine, na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazuje mogućnost upravljanja brodom s daljine elektromagnetskim valovima. U 1934. izučava mogućnost razbijanja atomske jezgre pomoću elektrostatičkih generatora visokog napona.

Povodom godišnjice stogodišnjice Teslina rođenja 1956. godine, jedinica za gustoću magnetskog toka je nazvana ‘tesla’.

Dosta informacija o životu i djelu ovoga velikog uma mogu se naći u muzeju Nikola Tesla u Beogradu.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close