Nikola Špirić: Nećemo ispuniti očekivanja MMF-a

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da Međunarodni monetarni fond očekuje da svi budžeti budu usvojeni u prvoj dekadi decembra, što je sa stanovišta parlamentarnih procedura teško ostvarivo.

(Buka)

Špirić je upozorio da odlaganje ili neusvajanje budžeta za BiH nije više štetno, nego postaje veoma opasno.

“Državno ministarstvo je uradilo sve što je moglo i mislim da ćemo imati taj budžet u parlamentarnoj proceduri. Ne mogu da vjerujem da će bilo ko u Predsjedništvu na sebe preuzeti takvu destrukciju kad je budžet u pitanju“, rekao je Špirić za “Nezavisne”.

On podržava uštede na nivou BiH i entiteta, ali je dodao da je o uštedama trebalo govoriti mnogo ranije.

„Sasvim je logično da je početkom godine trebalo da otvorimo raspravu o agencijama, mogućim uštedama entiteta i države, ali kad to radite u vrijeme rasprave o budžetu to ne stvara dobru klimu“, istakao je Špirić.

On je naveo da tokom angažmana sa MMF-om neće biti moguće povećanje stope PDV-a, a da o povećanju prihoda UIO BiH treba pričati nakon što budu stvoreni uslovi za ekonomski rast i zapošljavanje.

Špirić upozorava da BiH očekuje vrijeme latentne krize, bez obzira na ishod u vezi sa uspostavljanjem nove parlamentarne većine.

Rok za usvajanje budžeta 4. decembar

Fiskalni savjet BiH dogovorio je na jučerašnjoj sjednici da rok za usvajanje budžeta u državnom i entitetskim parlamentima bude 4. decembar, nakon čega bi Izvršni odbor MMF-a u Vašingtonu mogao dati pozitivnu ocjenu prvog pregleda provođenja stendbaj-aranžmana.

Fiskalni savjet BiH zaključio je da su Savjet ministara BiH i entitetske vlade načinile korak naprijed u fiskalnoj konsolidaciji te da su  projekcije budžeta za 2013.godinu u skladu sa obavezama preuzetim iz Pisma namjere.

Članovi Fiskalnog savjeta i delegacije MMF-a u nastavku sjednice razmotrili su dopunu Pisma namjere s ciljem poboljšanja koordinacije politika i osiguranja fiskalne održivosti te unapređenja reformi u javnom sektoru.

Šestoj sjednici Fiskalnog savjeta, uz predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i Fiskalnog savjeta Vjekoslava Bevandu i ministra finansija i trezora Nikolu Špirića, prisustvovali su federalni premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina te guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close