Nijaz Hastor otvara tvornicu kablova za novi Audi Q5 u Meksiku

Kompanija TBP iz iz slovenskog grada Lenarta, čiji je najveći dioničar bosanski biznismen Nijaz Hastor (natječe se i za kupnju Cimosa), u Meksiku je počela probnu proizvodnju kablova za novi Audi Q5. Serijska proizvodnja će početi u martu, izvijestio je list Finance.

– Optimalna cijena sa superiornom produktivnošću i besprijekornim kvalitetom u automobilskoj industriji već dugo se podrazumijevaju. Za firme koje su preživjele krizu, oni više ne predstavljaju konkurentsku prednost. To je sada globalno prisutno. Naš klijent, firma VW, je proizvodnju novog Audija Q5 preselila iz Evrope u Meksiko i ako želimo dugoročno ostati njegov dobavljač, moramo ga slijediti”, objašnjava razloge za ulaganje preko “bare” Stanislav Loncner, direktor TBP-a.

Vlasnici TBP-a su sadašnji i bivši menadžeri, i sa više od 22-posto udjela Nijaz Hastor, koji je u Sloveniji ranije bio suvlasnik Prevent preduzeća a sada se natječe za kupovinu Cimosa. Nijaz Hastor je vlasnik bosanskohercegovačke ASA Prevent Group i njemačke kompanije Prevent Dev, a od Cimosa je prije nekoliko mjeseci kupio tvornicu u Srebrenici.

Nijaz Hastor je za kupnju Cimosa dao najbolju ponudu. Prema neslužbenim informacijama za kupnju Cimosa natječu se tri ponuđača: pored Hastora tu su i španska firma CIE Automotive i jedan finansijski fond. Sva tri ponuđača imaju mogućnost da do početka februara daju poboljšane obavezujuće ponude.

TBP je do sada u Meksiku u opremanje zakupljenih poslovnih prostora, postavljanje proizvodne linijie, informacijski sistem SAP i obuku ljudskih resursa uložio dva miliona eura, a iduće godine će uložiti još 2,5 miliona. Trenutno, kompanija TBP SAdeCV ima četiri zaposlena, a za 2016. godinu planiraju da će ih imati 30, te s njima će ostvarivati dva miliona dolara prihoda.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close