Nigel Casey: Federacija BiH je rogobatna, skupa i neučinkovita

Pozdravljam snažni fokus na pitanja ekonomije u sporazumu SDP-a i SNSD-a. Drugi segmenti dogovora djeluju mi vrijedni daljnje operacionalizacije – poput pojednostavljenja i ubrzanja registracije firme, ratifikacije međunarodnih ugovora, poboljšanja sistema javnih nabavki koji je trenutno kompleksan i izvor stalnih žalbi firmi iz moje i drugih zemalja EU. To se, van svake sumnje, može poboljšati, rekao je ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casey u intervjuu za današnji “Dnevni avaz”

Podsjetio je da se mora imati na umu da je BiH, prema studiji Svjetske banke “Doing Business”, na 126. mjestu u svijetu, odmah iznad Etiopije.

“U tom segmentu pozdravljam sporazum SDP-a i SNSD-a. EU i još neki u Vijeću za implemetaciju mira (PIC) posebno će biti zainteresirani za prijedloge dopuna procedura izbora tužilaca i sudija kroz VSTV. Pitanje nezavisnosti pravosuđa izuzetno je bitno za evropske integracije bilo koje zemlje. Mislim da imamo i mjesto gdje se o tome može razgovarati – to je strukturalni dijalog o pravosuđu koji je već u toku”, istakao je Casey.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka zanimat će se, ističe, za promjene u vezi s Centralnom bankom.

“Postoje uvjeti za standby aranžman koji sporazum SDP-a i SNSD-a mora uzeti u obzir i poštivati. Bitno je da se ne dovede u pitanje standby aranžman. Evropska unija obratit će pažnju na odredbe o trgovini. Svi imaju iskreni interes da se osigura poštena i slobodna trgovina među državama regiona, ali se moraju poštivati i međunarodni standardi i obaveze”, kaže britanski ambasador u BiH.

Također, pozdravio je i napore da se BiH ekonomski oporavi i ideju da Federacija BiH bude uređena.

– Želim vidjeti napredak BiH na evropskom putu i to je prva stavka u dogovoru dviju stranaka. Historijski učinak za novi sastav Vijeća ministara BiH bio bi da se osigura da vaša zemlja dobije status kandidata za ulazak u EU. To je velika prilika koja je pred novim sastavom Vijeća ministara i ja ih pozivam da je iskoriste – rekao je Casey.

Federaciju BiH opisao je rogobatna, skupa i neučinkovita, što se po njegovom mišljenju mora promijeniti.

To ne znači da bi promjenama u ustroju Federacije, navodi, došlo do daljnjih podjela unutar BiH, smatrajući da se treba razmotriti na koji način Federacija može biti efikasnija, šta uraditi s postojećim ovlastima, možda smanjiti broj kantona, osigurati da se na pozicije postavljaju sposobni ljudi…

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close