I telefonsko anketiranje može biti zloupotreba

Poslovni subjekti, agencije ili političke stranke koje koriste brojeve telefona čiji su podaci pod zabranom za telefonsko anketiranje čine zloupotrebu, jer takve podatke ne mogu zvanično dobiti od nadležnih službi BH Telecoma.No, kako se približavaju oktobarski opći izbori u Bosni i Hercegovini političke stranke, u nastojanju da utvrde “puls” građana ili popularnost svojih lidera, ipak, pribjegavaju i takvim, nezakonitim metodama.

Š.S. (puno ime i prezime poznati redakciji), na privatni zaštićeni broj fiksnog telefona, dobio je u ponedjeljak telefonski poziv volontera, kako se predstavio glas sa druge strane linije, jedne političke stranke. Na pitanje Š.S. otkud mu broj telefona, volonter je odgovorio da se “nalazi u imeniku BH Telecoma”.

„Kad sam kazao da mog broja nema u imeniku, mladić s druge strane linije je odgovorio da su mu taj spisak dali u stranci i da ne zna odakle im”, kazao je Š.S. u izjavi za Anadoliju, koji je slučaj prijavio službi za pomoć korisnicima BH Telecoma.

Nakon što su provjerili i uvjerili se da je broj telefona Š.S. pod zaštitom, za što pretplatnici kompaniji plaćaju i mjesečnu taksu, iz službe BH Telecoma uzeli su podatke o broju s kojeg je došao poziv kako bi slučaj prijaviti svojoj službi osiguranja „kao uznemiravanje putem telefona”.

„Potom je moja supruga nazvala broj s kojeg sam dobio poziv volontera političke stranke i kazala mu da smo provjerili i da je broj pod zaštitom, te da ga BH Telecom nije mogao proslijediti nikome. Ali, kad je zatražio da joj kaže od koga je dobio broj, on je to odbio, uputivši nas na centralnu svoje političke stranke”, kaže Š.S.

Prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka, kompanije koje pružaju javne usluge građanima i za to uzimaju određene lične podatke, dužne su štititi te podatke. Tako je i s najvećim telekom operaterom u BiH, BH Telecomom, gdje negiraju da se radi o njihovim podacima. Napominju kako je ova kompanija korisnicima omogućila uslugu zabrane davanja informacija o pretplatničkom telefonskom broju (zabrana za imenik), gdje na zahtjev pretplatnika podaci o telefonskom broju te lični podaci nisu dostupni u javnom telefonskom imeniku (print verzija, online verzija, sms imenik).

“Poslovni subjekti, agencije ili političke stranke u svrhu telefonskog anketiranja građana ne mogu koristiti brojeve telefona čiji su podaci pod zabranom, jer te podatke ne mogu zvanično dobiti od nadležnih službi BH Telecoma. Svako pozivanje na BH Telecom u ovakvim slučajevima predstavlja zloupotrebu”, kazala je glasnogovornica BH Telecoma Nađa Lutvikadić-Fočo za Anadoliju.

Iz BH Telecoma pozvali su građane čiji su telefoni pod zabranom za imenik da prijave s kojeg broja su pozvani i prijave uznemiravanje, kako bi nadležne  službe reagovale s ciljem zaštite korisnika i njihovih ličnih podataka.

oslobodjenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close