Nezadovoljni članovi osnivaju ‘bolji SDA’

Unutar stranačkih redova provodi se svojevrsno anketiranje i lobira se za eventualne promjene, koje su malo vjerojatne, ili vrlo izgledno osnivanje nove političke opcije, prenosi Večernji.ba

 

Piše: Zoran KREŠIĆ (večernji.ba)

 

Posljednjih tjedana nekoliko visokih dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) u kuloarima razgovara s desecima stranačkih dužnosnika oko mogućnosti stvaranja nove političke stranke iako u javnosti još uvijek poručuju kako rade na stvaranju “boljeg SDA”, računajući na njezino unutarnje preustrojavanje, piše Večernji list.

 

Protukandidat Bakira Izetbegovića za predsjednika stranke Šemsudin Mehmedović, koji je dobio nemali broj glasova izaslanika nedavnog stranačkog kongresa zajedno sa Salkom Sokolovićem, po tvrdnjama Večernjakovih izvora, predstavlja više razloga zbog kojih reforme koje su zatražila četvorica zastupnika ove stranke očito neće biti uvažene niti provedene.

 

‘Jedinstvo SDA’

 

Stranci SDA, koja je pobijedila na posljednjim izborima, su nakon stranačkog kongresa, od devet zastupnika, do kraja ostala lojalna petorica budući su Sadik Ahmetović, Salko Sokolović, Senad Šepić i Šemsudin Mehmedović odlučili krenuti drugim putem. 
Stranački dužnosnici jučer nisu komentirali upite oko toga da stvaraju novu stranku, dok je, pak, Mehmedović i javno opovrgnuo takvo što iako zbivanja na terenu sve demantiraju.

 

“Mi volimo SDA, gradimo SDA, čuvamo SDA i čuvat ćemo jedinstvo. Ali jedinstvo na pravom putu SDA, a ne jedinstvo za račun određenih mešetara u SDA koji stranku žele pretvoriti u stranku za osobno bogaćenje. Treba nam bolji SDA. Ne nova politička stranka, ali mnogo bolja s kadrovima koji mogu provoditi politiku i podilaziti drugima”, rekao je Mehmedović u svom redovitom obraćanju na svom kanalu na YouTubeu prije deset dana. No, u međuvremenu je skupina dužnosnika SDA stranačkome vodstvu uputila prijedlog reformi, ali i konkretnih zahtjeva, prije svega za smjenu Asima Sarajlića s mjesta potpredsjednika stranke, ali i vodećeg čovjeka Kluba zastupnika SDA u državnom Parlamentu. 
Po tvrdnjama dužnosnika SDA, koji su tražili diskreciju, najviše se stranačkome vodstvu zamjera to što su na čelne pozicije postavljali ljude od osobnog povjerenja ili obiteljske bliskosti, dok su zanemarivani dugogodišnji stranački dužnosnici.

 

Genjac i Zvizdić

Tako je, primjerice, umjesto Halida Genjca koji je već bio predodređen za predsjedatelja Vijeća ministara, na čelo ove institucije osobnom intervencijom postavljen Denis Zvizdić. 
S druge pak strane, nezadovoljstvo sadašnjim SDA leži i u tome da je sve snage koncentrirao u Sarajevu, dok su potpuno zanemarene druge sredine u kojima ova stranka godinama ostvaruje odlične rezultate. Sve to daje argumente ‘reformskoj’ skupini da krene u osnivanje nove političke stranke.

 

(večernji.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close